Hoppa till huvudinnehållet

Oscar efter säsongspremiären: ”Målet är att överleva”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Oscar Magnusson är försiktigt optimistisk inför sommaren, efter Sliperiets premiärhelg.
Oscar Magnusson är försiktigt optimistisk inför sommaren, efter Sliperiets premiärhelg. Foto: Helena Karlsson

Sliperiet i Borgvik fick en bra start vid säsongsöppningen den gångna helgen, efter en vår fylld av tvivel och svåra beslut.

Nu laddar Oscar Magnusson om och har gott hopp för sommaren.

Premiärhelgen avlöpte väl.

– Vi har haft runt hundra besökare per dag och det är en hållbar mängd. Känslan är väl att håller vi den här nivån, så kan vi finnas kvar! Då har vi en verksamhet som är fungerande utan att behöva vända upp och ner på allt, säger Oscar Magnusson.

När vi pratas vid på måndagen låter han lite trött, men också glad.

– Helt ärligt har jag jobbat så mycket de två senaste veckorna och har inte hunnit smälta det här. Jag har varit så fullständigt uppslukad av att få det att funka!

Håller avstånd

Och visst funkade det. Folk mötte upp, höll avstånd och uppskattade att Oscar valt att satsa trots allt. Det blev många glada kommentarer bland besökarna.

– Det känns som att de känner sig trygga och många har varit här förut, så de vet hur det ser ut - det är rymd här och lätt att hålla avstånd till folk, säger han. Och folk har koll!

Han är noga med att påpeka att det inte ska vara ett risktagande att åka till Borgvik. Här ska man få en upplevelse för själen - i trygghet.

– Vi vill inte bli ansiktet för något smittohärdsställe! säger han. Det handlar om att se möjligheter, utan att äventyra folks hälsa.

Svårt beslut

Det var många svåra avvägningar innan han till slut vågade ta beslutet att satsa också i år, den elfte säsongen.

Frank Stefankos Springsteen-porträtt möter Anders Petersens bildserie i konsthallen i sommar.
Frank Stefankos Springsteen-porträtt möter Anders Petersens bildserie i konsthallen i sommar. Foto: Helena Karlsson

Konstnärligt ser det ut att bli en kanonsäsong: hela utställningshallen är fylld av högklassig fotokonst, i kombination med skulpturer av Eva Hild och Ingalena Klenell. På vinden huserar graffiti-konstnären Peacetu.

Och uppe på hyllan, med utsikt över konsten, är restaurangen igång - med bestämda regler för hur gästerna ska sitta, för säkerhets skull.

Målet är att överleva

Det ska nog kunna bli en bra sommar, trots allt...

– Det kan bli en jättefin sommar och att vi har besökare så att vi klarar oss. Det är väl det som är målet givetvis, att vi ska överleva, på eget grepp så att säga, men jag har ingen aning om vi gör det.

Det låter som en jobbig oro att leva med!

– Ja, fast den oron finns ju hela tiden som egen företagare, påminner han.

Vilken är drivkraften för dig?

– Att jag tycker det är kul och att jag gillar det här. Jag får utlopp för något kreativt i mig som ska ut. Sen givetvis att koppla ihop det med företagandet i det; att få det att snurra, det är den helheten, att klara av det, säger han.

"Vi lever"

När han får frågan om vad han är mest stolt över, efter tio år som konsthallsägare, handlar det just om det.

– Vad man är mest stolt över är väl att vi finns kvar! Vi lever, vi rullar på i en bransch som handlar om kultur. Det är väldigt få som klarar det. Och det är klart att med årets prövningar, att vi har grejerna på plats och har fått till det, klart att man är stolt över det också, även om det inte ligger allt i ens egna händer nu i världen. Jag hoppas ju att folk ändå ska få ta del av något, säger han.

Hoppas på hösten

För Oscar Magnusson som musiker och frontfigur i Sven-Ingvars har våren också varit tuff. Han har fått se bokningar strykas och spelningar försvinna i fjärran.

– Det finns de som har det sjukt mycket värre. Jag ska inte sitta här och vara nåt slags offer - innan man är där i alla fall! Det här var ett mellanår för Sven-Ingvars. Vi skulle göra totalt 20-25 gig. Vårens turné med Löfbergs arena och så där är flyttat till i höst. I våras trodde man väl att det här lägger sig och man kommer att spela i sommar, men så kommer det ju inte att bli. Det är tråkigt att inte komma ut i Sommarsverige och spela, men samtidigt skulle det inte alls vara kul att åka ut med känslan i kroppen att man är en risk och att folk samlas och inte känner sig avslappnade. När man inte kan göra saker fullt ut, lägger det sordin. Sen får vi se om hösten blir av!

Artikeltaggar

BorgvikIngalena KlenellKonstNöje/KulturOscar MagnussonSliperietSommarSven-IngvarsUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.