Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Olustkänsla efter onyanserad granskning

Publicerad:
LRF-representanterna från Åmål är besvikna över "Uppdrag granskning"-programmet som sändes i SVT den 13 maj.
LRF-representanterna från Åmål är besvikna över "Uppdrag granskning"-programmet som sändes i SVT den 13 maj. Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så har det då hänt igen. SVT:s "Uppdrag granskning" visar på bästa sändningstid filmer och bilder på magra, sjuka och skitiga boskap. Det är med en enorm olustkänsla vi tar del av budskapet i rutan.

Det är verkligen en stor besvikelse för oss djurbönder att vi trots återkommande kontroller av veterinärer, länsstyrelse och certifieringsorgan inte kan skaka av oss den svans som svärtar ner en hel yrkesgrupp. Det borde också vara helt naturligt för mejerier och slakterier att hålla koll på sina affärspartner. Vi bönder måste också bli mer transparenta och kunna visa upp vad vi håller på med utan att äventyra smittskyddet.

Men att SVT använder sig av bildmaterial från ”djurrätts”-aktivister tagna under deras illegala intrång i böndernas stallar kan vi aldrig acceptera. Det är direkt osmakligt att SVT allierar sig med kriminella element för att skapa sensationsjournalistik.

SVT fortsätter sitt onyanserade spår med att begära in alla föreläggande om brott mot djurskyddslagen från landets alla länsstyrelser. Och drar slutsatsen att 210 djurbönder missköter sina djur.

Alla som varit på bilprovningen med bilen och fått ett föreläggande om ombesiktning vet att skillnaden mellan olika brister är stor. Så är det med djurskyddslagen också, du kan få ett föreläggande för en bagatell som kan åtgärdas på en kvart, men du hamnar ändå i länsstyrelsens statistik.

Kanske minns ni från GW:s "Brottsjournalen" kvinnan som hade en ko och en häst som trivdes gott tillsammans. Hon fick ett föreläggande kombinerat med vite om hon inte skaffade en kokompis till sin ko.

Hon är sannolikt en av de 210 djurbönder SVT utmålar som brottslingar.

Skärpning SVT!

Sven Callenberg

ledamot regionstyrelsen LRF Västra Götaland

Lars Ottosson

ordförande LRF Åmål

Artikeltaggar

ÅmålInsändareLantbrukLars-Olof OttossonLRFSven Callenberg