Hoppa till huvudinnehållet

Division 2-fotbollen kan börja – utan träningsmatcher

Publicerad:
Laurent Mendy och de andra i IFK Åmål kan sikta in sig på seriepremiär i mitten av juni.
Laurent Mendy och de andra i IFK Åmål kan sikta in sig på seriepremiär i mitten av juni. Foto: Vänersborgs FK

Tävlingsidrotten får starta igen från och med den 14 juni. Det bekräftade idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens på fredagsmorgonen. Det innebär att fotbollen på alla nivåer kan dra igång som planerat – men det blir utan träningsmatcher i benen.

– Som tur är får vi göra fem byten, säger Markus Hultfeldt, tränare i IFK Åmål.

Fredagsmorgonens besked innebär att division 2 kan starta i juni, utan publik.

– Det har känts osäkert hela vägen, men bara vi spelar utan publik och alla följer restriktionerna så känns det gött, säger IFK-tränaren Markus Hultfeldt.

Nu är det därför raskt arbetstempo som gäller för klubbarna. Herrarnas svenska cupen ska klämmas in (damernas har ställts in) och sedan ska det väljas en variant av de spelprogrammen som sedan en tid finns. Några träningsmatcher kommer dock inte att tillåtas före premiären, meddelar Dalslands FF:s kanslichef Maria Pettersson Lans vid lunchtid på fredagen. Därmed drar serien troligtvis igång utan att spelarna får matchträning i benen. Senaste matchen spelade IFK Åmål den 28 mars.

– Det är som det är. Som tur är får vi göra fem byten i matcherna. Men vi är ganska vältränade, så det ska nog gå bra. Tråkigt att inte spela matcher, men det är likadant för de andra också, säger Markus Hultfeldt.

Ungefär samtidigt tog Västergötlands dito samma beslut. Inga träningsmatcher före 14 juni.

Fredagens nya besked öppnar dock för att DM, både för damer, herrar samt juniorer, kommer att slutföras. Mer om det går DFF ut med på i nästa vecka.

Premiären flyttas

IFK Åmåls premiär mot Grebbestads IF var planerad till 13 juni, alltså kommer den troligtvis att planeras om. Troliga startdatum är den 14 juni för herrarna och 27–28 juni för damerna.

I torsdags kom också klartecken från Fifa att svensk fotboll får ett extra övergångsfönster med start från 31 maj till 13 juni, dagen före seriepremiären. Det påverkar dock inte IFK Åmål som inte kommer att värva.

– Den rådande ekonomiska situationen tillåter inte det, vi har det tufft som det är, säger Tony Alexandersson i fotbollssektionen.

Texten uppdateras

Artikeltaggar

Amanda LindDivision 2 norra GötalandFotbollIFK ÅmålMarkus HultfeldtÖrnäsvallen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.