Gustaf Fröding var en uppburen nationalskald, Ida Bäckmann en äventyrlig journalist och författare.
Deras vägar möttes och det slog gnistor - åtminstone i debatten som följde när hon två år efter skaldens död gav ut en bok fylld av avslöjanden om poetens leverne och hälsa.
Nu ges hennes bok ut på nytt.
Frödingsällskapets årsbok 2020 är en nyutgivning av Ida Bäckmanns bok från 1913 om Gustaf Fröding, försedd med nyskrivna för- och efterord.
Kerstin Thompson har skrivit förordet och Miriam Kaukosalo efterordet. De är båda styrelsemedlemmar i sällskapet och de har mycket att berätta i samband med boksläppet på Alsters herrgård.
Där, i utställningen på hans födelsegård, har Ida Bäckmann en ytterst liten roll. Hon är nämnd med några få rader och finns på en bild. Futtigt kan tyckas med tanke på den roll hon ger sig själv i sin egen berättelse som inleds med hur hon möter Frödings ögon och fångas i "ett blåaktigt skimmer".
Av boken framgår att hon är redo att mycket långt för hans skull. Hon besöker honom på sjukhuset, lyssnar, stöttar, diskuterar, skriver och erbjuder till och med en förlovning när hon anser hans rykte i fara.
Älskade Fröding
– Hon älskade verkligen Gustaf Fröding och höll honom väldigt högt. Hon muntrade upp honom och det enda hon ville var att han skulle bli friskare så att han skulle kunna börja skriva igen, säger Miriam Kaukosalo.
Ida Bäckmanns bok ger dock en inte bara smickrande bild av föremålet för hennes kärlek. Hon skriver ingående om hans sjukdomar och problem. Boken kom dessutom ut bara två år efter hans död.
Efterdyningar av debatten som följde lever kvar än idag i litteraturhistorien, där Ida Bäckmann i den mån hon alls får vara med beskrivs som en stalker och hennes motiv ifrågasätts.
Hon älskade Fröding och ville rädda honom - varför skrev hon en sådan bok?
– Det är inget annat än ren revansch. Det är som Shakespeare skrev - sårade kvinnor är det farligaste som finns. Hon kände sig så kränkt. Hon var under flera år den enda som besökte Fröding och hon fick ingen credd för det, säger Kerstin Thompson och lyfter fram Gustafs syster Cecilia Fröding som den hämnden främst riktades emot.
Får applåder
Initiativet att ge ut Åmålsbördiga Ida Bäckmanns Frödingbok på nytt applåderas av Dalslands litteraturförening.
– Hon är den första som överhuvudtaget har analyserat Fröding på ett ärligt sätt. Alla andra har höjt gubben till skyarna och talat om vilken fantastisk poet han är och vad han betyder för litteraturen i Sverige. Ida ifrågasatte nog inte hans litterära kompetens, men hon framhöll också att som människa var Fröding inte den bästa, med alkohol och hur han hanterade kvinnor, gottade sig bland prostituerade och ingen sa ett ont ord om hur han betedde sig, för han var närmare Gud än någon annan poet. Ida såg honom som den skröpliga människa han egentligen var och den bilden tålde inte folk, säger Anita Alexandersson.
Blir utgivningen en revansch för Ida - eller får hon på nytt stryk för sin Frödingbild?
– Det beror på med vilka ögon vi tillåter oss att titta på våra medmänniskor med. Om vi ska ha folk på piedestaler oavsett hur de beter sig, eller om vi vågar titta på alla människor för alla deras kvaliteter, säger Solweig Johansson och påminner om att det ännu i nutid finns många åsikter om vad man får säga om offentliga personer och vilka bilder som får synas.
Såväl metoo som "kulturprofilen" och Knausgård kommer upp vid boksläppet. Ett är säkert: Ida Bäckmanns bok är ännu aktuell.
– Jag tror att diskussionen kommer att fortsätta och det finns ett intresse, säger Gunilla Otto i Frödingsällskapet och avslöjar dessutom att det finns planer på en teaterpjäs om Ida och Gustaf.