Hoppa till huvudinnehållet

Dalslands enda dragqueen i SVT-dokumentär

Publicerad:
Dragshowartisten Benjamin Bryntesson i rollen som Jane. Bilden är tagen under en av de årliga välgörenhetsgalor Benjamin håller på Odéon. Höstens gala - som arrangeras den 12 september - kommer att filmas på plats av SVT.
Dragshowartisten Benjamin Bryntesson i rollen som Jane. Bilden är tagen under en av de årliga välgörenhetsgalor Benjamin håller på Odéon. Höstens gala - som arrangeras den 12 september - kommer att filmas på plats av SVT. Foto: Tommy Löfgren

Nu kommer SVT att göra en dokumentärfilm om Dalslands enda dragqueen – 27-årige Benjamin Bryntesson, Billingsfors.

– En dröm som går i uppfyllelse! säger Benjamin själv.

Namnet blir kort och gott Filmen om Benjamin.

– Sveriges Television följer mig dels i vardagen på arbetet på Munksjö Paper där jag kör truck, lastbil och hjullastare och dels de kvällar då jag uppträder som den glittriga dragshowartisten Jane. Det är klart att det är roligt att få med kontrasterna.

Filmar galan i höst

SVT-teamet ska bland annat filma Benjamins årliga välgörenhetsgala i Bengtsfors som han i höst håller på Odéon den 12 september.

Han berättar att filmteamet kommer följa honom under två års tid, men att allt har blivit fördröjt på grund av coronapandemin.

– De har hittills filmat mig under fyra dagar på jobbet och de kommer tillbaka i juli för att fortsätta filma mig på fritiden. När filmen är färdig och ska visas är inte klart. Kanske slutet av 2022.

Det känns overkligt. /Benjamin Bryntesson

Benjamin har länge gått och hoppats på ett genombrott och nu görs alltså en tv-film om honom.

– Jag som bor i Dalsland, på andra sidan Stockholm. Hur ska jag få vara med på tv? Det är något jag har funderat mycket över. Och så kommer man att göra en film om bara mig. Det känns overkligt.

Aldrig nervös

Det är frilansjournalisten Wanda Bendjelloul som ska göra dokumentärfilmen. Samma reporter som tidigare berättat om Benjamin i ett uppmärksammat reportage i Dagens Nyheter.

Frilansjournalisten Wanda Bendjelloul gör Filmen om Benjamin.
Frilansjournalisten Wanda Bendjelloul gör Filmen om Benjamin. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

– Wanda tyckte att det blev så bra med reportaget i DN att hon även ville göra en tv-dokumentär om mig. Vi fick väldigt bra kontakt.

Vad var det som gjorde att hon även ville göra en film?

– Jag tror att hon ville visa att de fördomar som många i storstäderna har om oss på landsbygden inte alltid stämmer.

– Det jag gör fungerar även här, det är inte bara en storstadsgrej. För mig har det hela tiden fungerat bra, och jag har aldrig varit nervös.

Elliphants musikvideo

Benjamin berättar att han samtidigt kommer att vara huvudperson i popartisten Elliphants kommande musikvideo.

Artisten Elliphant (Ellinor Olovsdotter) erbjuder Benjamin Bryntesson att vara med som Jane i sin nästa musikvideo.
Artisten Elliphant (Ellinor Olovsdotter) erbjuder Benjamin Bryntesson att vara med som Jane i sin nästa musikvideo. Foto: Fredrik Persson/TT

– Det är mycket som händer och det är roligt. Men återigen, tråkigt att coronan ställt till med så mycket, och saker skjuts upp.

Han berättar att han även skulle ha uppträtt på fackförbundet Pappers 100-årsjubileum på Waterfront i Stockholm den 29 september-2 oktober.

– Jag skulle ha stått på scenen före Zara Larsson och det hade varit väldigt roligt. Men på grund av corona så blir det inget av med det. Jag hoppas kunna vara med digitalt i stället.

Positiva på jobbet

Hursomhelst så går det spikrakt framåt i karriären för Benjamin och han berättar att såväl arbetsgivare som kollegor på bruket är väldigt positiva till hans sidouppdrag som Jane.

– Jag fick även uppträda på bruksmässen när de uppvaktade pensionärer och jubilarer i november. Det var väldigt roligt. Många säger att de tycker att det är på tiden att det händer något och att man bryter mot invanda mönster.

– På bruket har arbetsgivaren också varit fantastiskt vänlig med att låta filmteamet komma in och filma.

Har hittat sin grej

Benjamin berättar att han fortfarande när drömmen om att på sikt kunna livnära sig på underhållningsbranschen.

– Problemet är bara att konkurrensen är så fruktansvärt hård. Men jag har i alla fall hittat min unika grej.

– Dragshow är ännu ett fenomen som mest finns i storstäderna. Jag är, såvitt jag vet, ensam på den svenska landsbygden. När nu After dark har slutat så finns inte så mycket kvar den dagen Babsan lägger ner i Stockholm heller.

Då får du ta över?

– Ja, vi får hoppas det (skratt).

Artikeltaggar

Ahlstrom BillingsforsBenjamin BryntessonBillingsforsElliphantNöje/KulturOdéonPappersSVTWanda Bendjelloul

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.