Hoppa till huvudinnehållet

Så ska studenterna firas med distans

Publicerad:
Varje utspringande student får sin egen markerade punkt där högst två anhöriga får ta emot, vilket här demonstreras av verksamhetschefen Mats Aronsson och rektorerna Joakim Axelsson, Christine Siljeblad och Magnus Skoglund.
Varje utspringande student får sin egen markerade punkt där högst två anhöriga får ta emot, vilket här demonstreras av verksamhetschefen Mats Aronsson och rektorerna Joakim Axelsson, Christine Siljeblad och Magnus Skoglund. Foto: Karin Olsson

Karlbergsgymnasiets skolledning planerar för fullt för genomförandet av ett coronasäkert studentutspring. Uppmarkerade platser där högst två anhöriga får möta sin student är en av lösningarna.

– Men vi hoppas kunna erbjuda eleverna en dag som så mycket som möjligt påminner om ett vanligt studentutspring, säger Mats Aronsson, verksamhetschef.

Som PD tidigare har rapporterat om har skolledningen på Karlbergsgymnasiet hörsammat avgångselevernas önskan om ett studentutspring. Det kommer att ske klassvis, uppdelat på två dagar och med endast två anhöriga per student på plats. Men det är mycket som måste planeras för att allt ska flyta på så bra som möjligt och samtidigt följa de allmänna restriktionerna.

Utspringet flyttades redan ifjol av utrymmesskäl till entrén utanför bowlinghallen. På hela fotbollsplanen och på det asfalterade området framför den, kommer det att finnas markerade platser med distans emellan där elevernas anhöriga får ta emot. Skolans baksida kommer att vara avspärrad för alla utom de avtalade två anhöriga och personal kommer att finnas vid parkeringen för att se till att inga fler kommer in.

– Det ser inte så roligt ut här nu, men det kommer att bli lite utsmyckningar sen, säger Stefan Björkman, intendent med ansvar för lokalfrågor.

Vill enkelrikta

Klasserna kommer att springa ut med 30 minuters mellanrum och efter en kvarts mottagande på fotbollsplanen får de följa med till bilarna och åka hem. Parkeringar avdelade för anhöriga kommer att finnas på båda sidor av fotbollsplanen. Varannan klass blir hänvisad till parkeringen till höger respektive vänster om planen, som ska tömmas innan nästa klass springer ut. Eftersom bara två anhöriga per student får vara på plats, så planeras det för att filma utspringet så att firandet går att följa på distans. Formerna kring detta är dock inte klara ännu.

– Parkeringen vid huvudentrén kommer att vara reserverad för personal. Vi har även ansökt om enkelriktning av Schölinsgatan, men det är inte beviljat än, säger Stefan Björkman.

"Chans att säga adjö"

Innan varje klass springer ut kommer eleverna att få äta en studentmiddag i matsalen, samt ha en ceremoni med mösspåtagning. Matsalen kommer att vara uppdelade i två avdelningar med skärmar emellan och fyllas på växelvis från två håll.

– Det blir en speedad dag för personalen i matsalen, men de är glada och tror att det kommer att fungera. Matpersonalen har ju träffat studenterna hela gymnasietiden, så de tycker att det är roligt att få chans att säga adjö med en studentmiddag, säger Mats Aronsson, verksamhetschef.

Flakåkning har förbjudits av Transportstyrelsen, men Karlbergsgymnasiets skolledning hoppas att trots allt kunna erbjuda studenterna en dag som så mycket som möjligt påminner om ett vanligt studentutspring.

– Informationen gick ut till eleverna i vecka 21. De tog det bra och är kloka i sina tankar. Viktigast för dem är utspringet och att samla klassen. De är tacksamma att vi gör ett arrangemang och glada att det blir en student överhuvudtaget, säger Joakim Axelsson, rektor.

Ta med erfarenheterna

Det är inte bara studentfirandet som krävt mycket planering detta speciella år då halva vårterminens studier fått ske på distans. Erfarenheterna av detta är något som man vill ta med sig.

– Det har varit ett stort kollegialt lärande där lärarna har tagit ansvar och hjälpt och stöttat både varandra och eleverna i att hitta metoder. Vi har fått en kunskapsbank att ta av, säger rektorerna Christine Siljeblad och Joakim Axelsson.

En digitaliseringpedagog har anställts inför hösten och datasupportlösningar på distans är på gång. Tankar har funnits hos skolledningen kring hur man skulle starta upp höstterminen och bygga relationer med en ny kull ettor om påbudet om distansundervisning skulle hålla i sig.

Nu i fredags kom dock beskedet från regeringen att gymnasieskolorna får öppna från 15 juni.

– Det är ett positivt besked och skönt att veta inför hösten. Det underlättar att ha eleverna på plats. Men distansen är självklart lika viktig och vi håller oss uppdaterade om ändringar, säger Mats Aronsson

Studenterna kommer att springa ut från samma entré som förra året, men klassvis och efter mycket ordnade former. Från vänster Magnus Skoglund, Mats Aronsson, Joakim Axelsson, Christine Siljeblad och Stefan Björkman.
Studenterna kommer att springa ut från samma entré som förra året, men klassvis och efter mycket ordnade former. Från vänster Magnus Skoglund, Mats Aronsson, Joakim Axelsson, Christine Siljeblad och Stefan Björkman. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålCoronavirusetKarlbergsgymnasietSkola och utbildningStudenten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.