Hoppa till huvudinnehållet

Äldre luras in i brandskyddsavtal

Publicerad:
En handbrandsläckare, helst pulver, och en brandsläckare är bra att ha hemma. Men dyra underhållsavtal behöver nödvändigtvis inte privatpersoner.

Konsumentvägledaren i Åmål och Säffle varnar för att äldre just nu luras att teckna brandskyddsavtal genom oseriös försäljning. Åtminstone ett fall kommer att anmälas till Allmänna reklamationsnämnden.

Konsumentvägledaren Anna Karlsson har fått in flera samtal från Åmål om samma telefonförsäljningskampanj och vill därför varna medborgarna.

Det handlar om otydlig försäljning. Flera äldre personer har känt sig vilseledda och upplever att de lurats in i avtal. De har inte fått tillräckligt med information under säljsamtalet och sedan när de skulle bekräfta beställningen via sms har de inte hunnit läsa igenom avtalsvillkoren. Så när de trodde att de köpte en brandfilt till en engångskostnad på 199 kronor, band de sig i stället för ett avtal på en brandskyddstjänst, med en bindningstid på ett år och en månadskostnad på 199 kronor.

Konsumentvägledaren kallar förfarandet för oseriöst och åtminstone en av de drabbade kommer att gå vidare för prövning i Allmänna reklamationsnämnden.

Christian Rådén, räddningschef i Åmål och Bengtsfors, ger rent allmänt rådet att kontakta sitt försäkringsbolag för att få god vägledning om ett bra brandskydd. Vissa försäkringsbolag säljer till och med utrustning.

Dyr brandsläckare

Han upplever att det dyker upp oseriösa brandskyddsföretag med jämna mellanrum. Nyligen hade han kontakt med en Bengtsforsbo som fått hembesök med erbjudande om att köpa en ovanligt dyr brandsläckare med tillhörande dyrt underhållsavtal.

– Det finns många seriösa företag på marknaden, men vissa är oseriösa, och det är ofta de som söker upp äldre, säger Christian Rådén.

Enligt reglerna krävs ett skäligt brandskydd, och det är ett ansvar som delas av fastighetsägare och exempelvis hyresgäster. Brandvarnare är viktigast, för att tidigt kunna upptäcka en brand, inte minst på natten. Sedan behöver du också kunna bekämpa en brand själv, men det är inte preciserat vad du ska släcka med, om det är en spann vatten eller något annat.

Christian Rådén rekommenderar att ha en sex kilos pulversläckare hemma. Den klarar det mesta, inklusive en rumsbrand. Sedan är en brandfilt jättebra att ha som komplement, eftersom den är behändig om det till exempel brinner på ett bord och den inte lämnar några restprodukter.

Men han har aldrig sett någon dålig brandfilt, utan bedömer att de billiga är lika bra som de dyra. Filtar behöver inget underhåll alls. Brandvarnare och pulversläckare behöver kontrolleras regelbundet, men privatpersoner behöver normalt inget underhållsavtal.

– Det mesta av funktionskontrollen klarar du själv. Det viktigaste är att manometern står på grönt, säger Christian Rådén.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenÅmålAnna KarlssonChristian RådénKonsument

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.