Åmålscyklisten lämnade coronaisoleringen – laddar för SM på hemmaplan

Publicerad:
Proffscyklisten Gabriella Nordin flög hem till Sverige och föräldrarna. Foto: John Lloyd

Inställda tävlingar och jobb hemifrån fick Åmålsbördiga proffscyklisten Gabriella Nordin att lämna den isolerade vardagen i Birmingham för friheten i Sverige. Nu laddar hon för sitt sjätte linjelopps-SM hemma hos föräldrarna i Dalsland.

– Det var helt dött på flygplatsen, säger 31-åringen.

I torsdags kväll landade Gabriella Nordin på Arlanda. Proffscyklisten från Åmål valde att trotsa coronapandemins reserestriktioner och flyga hem till Sverige och föräldrarna i Dals Långed. Den isolerade vardagen i Birmingham blev för mycket.

– Eftersom jag bor ensam blev det väldigt jobbigt att vara isolerad. Jag jobbade dessutom hemifrån och alla tävlingar var inställda, så jag kunde lika gärna åka hem till Sverige och träna och umgås med mina föräldrar. Planen är att åka tillbaka i september igen. Vi får se hur läget är då, säger 31-åringen.

På flygplatsen i London var alla butiker stängda. Varken dryck eller mat serverades på planet och både besättning och passagerare hade ansiktsmask.

– Det var väldigt speciellt. Men det var ändå ganska fullt på planet. Jag trodde det skulle vara tomt, säger Gabriella Nordin.

2009 flyttade hon till Storbritannien för universitetsstudier. Eftersom hon sedan några år tillbaka cyklat med pappa Per gick hon med i den lokala cykelklubben, mest för skojs skull. Men saker och ting skulle snabbt bli allvar.

– Jag insåg att jag var ganska bra. Men jag gillade inte att pappa fortfarande var snabbare än mig. Det gjorde mig motiverad, säger Gabriella Nordin.

Sedan 2017 tävlar Gabriella Nordin för stallet TW1 Racing i Twickenham utanför London.
Sedan 2017 tävlar Gabriella Nordin för stallet TW1 Racing i Twickenham utanför London. Foto: John Lloyd

Tre år senare, i sin första tävling, presterade hon över förväntan. Sedan dess tillhör hon både den svenska och brittiska cykeleliten.

– Jag trodde aldrig att jag skulle tävla på den här nivån. England har många duktiga cyklister och de blir fler och fler hela tiden, säger hon.

Men trots att sporten ökar i omfång genererar den inga större pengar på damsidan. Cykeln köpte hon i Åmål för fem år sedan för 32 000 kronor av sina egna pengar.

– Vi blir sponsrade med det mesta från utrustning till tävlingsavgifter och resekostnader, men cykeln får man betala själv. Jag har kört med den sedan 2015, men man vill ju alltid ha en ny, säger Gabriella Nordin.

Siktar på topp tio

På nationella tävlingar hemma i Storbritannien tävlar hon för stallet TW1 och brukar ligga runt topp tio i landet. Största meriten i karriären är en tredjeplats i fyradagarstävlingen Tour ta' Malta 2018. Det har också blivit fem SM genom åren, alla för Åmåls Cykelamatörer, med en 13:e plats 2017 som bästa placering. Fjolårssäsongen var dock lite av en besvikelse då hon kom i mål som nummer 16. I år är målsättningen att ta sig in i topp tio – om det blir något mästerskap.

– Det brukar vara under midsommarhelgen, men det har blivit framflyttat. Eventuellt blir det av i slutet av augusti istället. Vi får se hur det blir. Jag tränar vidare och förbereder mig så gott jag kan. Det finns en risk att jag inte tävlar alls i år.

Träningsmöjligheterna i norra Dalsland är bättre än i Storbritannien, menar Gabriella Nordin. Både på grund av miljön och de mer strikta reglerna kring social distansering.

– Birmingham är en stor stad där det är svårt att hitta bra vägar att cykla på. Dessutom får man bara cykla två och två enligt brittiska regler. Sverige är väldigt öppet om man jämför. Det känns lyxigt att komma hem och träna i den här omgivningen med många cykelklubbar. Det är bättre att träna i grupp eftersom man alltid cyklar i klunga på tävlingar. Det blir som en tävling i tävlingen och dessutom roligare, säger hon.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls CACyklingDals Långed

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare