Hallengren: "Situationen är skör"

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Socialstyrelsen har på mycket kort tid ställt om och distribuerat och köpt in utrustning till sjukvården, säger socialminister Lena Hallengren (S), under en pressträff på onsdagen, där hon redogör för tillgången av skyddsmateriel inom vården.

Det handlar om respiratorer, munskydd och handsprit till exempel.

– Men situationen är skör, säger Lena Hallengren.

– Vi klarar leveranserna men måste fortsätta jobba med det här tillsammans.

"Stor vårdskuld"

– Situationen är allvarlig och vi är fortfarande i en pandemi, säger Lena Hallengren.

– Min bild är att sjukvården klarat av att hjälpa covid-19-patienter.

Men efter covid-19 kommer det att finnas en stor vårdskuld med patienter som behöver vård, fortsätter hon.

– Vi kommer att återkomma till sjukvårdens behov under en lång tid framöver.

Fördubblad kapacitet

Sedan mars har hälso- och sjukvårdssystemet fördubblat kapaciteten, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, som också deltar i pressträffen.

– Det har lett till att det hela tiden funnits 20–30 procent tillgängliga platser inom intensivvården, säger Sandwall.

Däremot har vissa regioner haft fler patienter än platser och försvarsmakten har i samverkan med Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner kunnat hjälpa till med transport av patienter som behöver vård.

– Vi har en stabilare situation vad gäller skyddsutrustning, säger Sandwall.

Man ser också att begäran om stöd minskar från kommuner och regioner vilket Socialstyrelsen ser som en indikation på att situationen förbättrats.

Situationen har varit "otroligt kritisk"

TT: När ni räknar upp alla åtgärder ni gjort låter det som ett försvarstal. Menar ni att bristerna som funnits i lagerhållning eller utrustning inte drabbat några patienter eller personal?

– Det är viktigt att ge en beskrivning av hur vi ser på situationen eftersom inte minst läget i sjukvården och skyddsmaterielsituationen varit med all rätta omdiskuterad, säger Lena Hallengren.

– Så här långt har sjukvården hanterat pandemin väl. När det gäller skyddsmateriel har det varit en otroligt kritisk situation.

En totalutvärdering och enskilda situationer får fortsätta att granskas, fortsätter hon.

I mars rådde det akuta bristsituationer gällande skyddsmateriel och det läget har stabiliserats men är långt ifrån acceptabelt, enligt Socialstyrelsen.

– Vi borde ha haft en betydligt stabilare process och den borde ha funnits innan så vi inte kom till den akuta situationen.

– Att det blir en global brist kanske vi inte kan påverka men hade vi haft ett beredskapslager för en viss tid hade vi kunnat arbeta på ett annat sätt.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.