Hoppa till huvudinnehållet

Rolfskärrs stugby i Tydje har fått nya ägare

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Björn och Marie Sundström driver familjeföretaget AB Bosund tillsammans med Björns föräldrar Jan och Inga-Lill Sundström. Familjeföretaget tog den 1 juni över driften av Rolfskärrs stugby i Tydje.
Björn och Marie Sundström driver familjeföretaget AB Bosund tillsammans med Björns föräldrar Jan och Inga-Lill Sundström. Familjeföretaget tog den 1 juni över driften av Rolfskärrs stugby i Tydje. Foto: Karin Olsson

Från den 1 juni har familjeföretaget AB Bosund tagit över driften av Rolfskärrs stugby i Tydje. På tisdagen var det öppet hus med tipspromenad och fika på semesteranläggningen vid Vänerns strand.

– Det är ett fantastiskt läge och här finns mycket potential, säger delägaren Marie Sundström.

Rolfskärrs stugby ligger på en egen halvö i Tösse skärgård cirka 15 kilometer söder om Åmål där ett skogsområde öppnar sig mot Vänern med stränder, klippor och bryggor. Anläggningen byggdes ursprungligen för SJS, Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening, som har drivit den i egen regi sedan 1947.

Rolfskärrs stugby har fram tills nu drivits av SJS, Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening.
Rolfskärrs stugby har fram tills nu drivits av SJS, Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening. Foto: Karin Olsson

Från och med den 1 juni har familjeföretaget AB Bosund, som även äger fem hyresfastigheter inne i Åmål, tagit över driften.

– Vi har smygstartat lite och börjat röja upp, klippa fram och känna in. Det är ganska förberett för säsongen redan och vi tog över en del bokningar sen tidigare ägare. Hyresgäster till två av stugorna kommer redan på torsdag, säger Björn och Marie Sundström, delägare i företaget.

Björn Sundström är uppväxt i trakten och ser Rolfskärrs stugby som en plats att må bra. Gott om idéer finns, men de nya ägarna tar det lite lugnt till en början.
Björn Sundström är uppväxt i trakten och ser Rolfskärrs stugby som en plats att må bra. Gott om idéer finns, men de nya ägarna tar det lite lugnt till en början. Foto: Karin Olsson

Björn Sundström är uppväxt i Tydje. Delägare i företaget Bosund är även hans föräldrar Jan och Inga-Lill Sundström.

– Vi driver företaget inom familjen och våra barn och en kusin till barnen kommer att sommarjobba här, säger Björn Sundström.

På området finns 15 stugor som har från två till sex bäddar, samt en receptionsbyggnad där man bland annat kan köpa lite glass. Toaletter finns utomhus, en för varje stuga och den största stugan har en förbränningstoalett. De röda stugornas interiör andas av en svunnen tid och de nya ägarna säger sig vilja utveckla anläggningen varsamt och med omsorg om historien.

De första stugorna på Rolfskärr kom till i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet och interiören har kvar en anda av en svunnen tid.
De första stugorna på Rolfskärr kom till i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet och interiören har kvar en anda av en svunnen tid. Foto: Karin Olsson
De minsta stugorna har två bäddar, men det finns även stugor med plats för fyra eller sex personer.
De minsta stugorna har två bäddar, men det finns även stugor med plats för fyra eller sex personer. Foto: Karin Olsson

– Det har mest varit SJS medlemmar som har vetat om att Rolfskärrs stugby finns. Det känns knappt som att man vetat om den i Tösse med omnejd. Vi ska jobba på att få ut budskapet att anläggningen finns, säger Marie Sundström.

Bastu med badbrygga finns på området och det kommer att finnas fyra kanoter och sju plastekor till uthyrning, samt två suppar, alltså paddelbrädor där man står upp och paddlar. De nya ägarna har mycket idéer för Rolfskärr, men tar det inledningsvis lite lugnt.

Det finns gott om badmöjligheter och även en bastu med tillhörande brygga.
Det finns gott om badmöjligheter och även en bastu med tillhörande brygga. Foto: Karin Olsson

– Allt är lite färskt nu och vi har inte landat riktigt än. Vi får känna oss för lite till en början. Men det är ett fantastiskt läge och platsen har stor utvecklingspotential, säger Marie Sundström.

– Man kan fiska eller bara vara, hyra bäddat eller ha med sig eget. Det finns gott om valmöjligheter och det är ett ställe att må bra på, säger Björn Sundström.

Gustav Forsvik, Stina Forsvik och Nova Sundström njöt av bullar efter att ha tagit sig ett svalkande dopp.
Gustav Forsvik, Stina Forsvik och Nova Sundström njöt av bullar efter att ha tagit sig ett svalkande dopp. Foto: Karin Olsson
Joakim och Gunvor Näs med sönerna Christoffer och Daniel Näs var några av dem som gick tipspromenad på Rolfskärr. Gunvor Näs, som är nye ägaren Björn Sundströms syster och växte upp i närheten, såg det som en nostalgisk resa att gå omkring på området.
Joakim och Gunvor Näs med sönerna Christoffer och Daniel Näs var några av dem som gick tipspromenad på Rolfskärr. Gunvor Näs, som är nye ägaren Björn Sundströms syster och växte upp i närheten, såg det som en nostalgisk resa att gå omkring på området. Foto: Karin Olsson
Familjeföretaget AB Bosund tog den 1 juni över driften av Rolfskärrs stugby i Tydje. Tisdag den 2 juni var det öppet hus med tipspromenad och kaffe med bulle.
Familjeföretaget AB Bosund tog den 1 juni över driften av Rolfskärrs stugby i Tydje. Tisdag den 2 juni var det öppet hus med tipspromenad och kaffe med bulle. Foto: Karin Olsson
En av de 15 röda stugorna på Rolfskärrs stugby. Stugorna är i olika storlekar och har från två till sex bäddar.
En av de 15 röda stugorna på Rolfskärrs stugby. Stugorna är i olika storlekar och har från två till sex bäddar. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

AB BosundRolfskärrs stugbyTurismTydje

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.