Hoppa till huvudinnehållet

På loppisrunda i en maronröd PV-54

Publicerad:
Reporter Lena Fosselius-Peterson
Lena Fosselius-Peterson
lena.fosselius@vf.se
När sommaren kommer är det den maronröda PV -54 som Joar Dahlström åker runt i och besöker loppisar och auktioner runt om i Värmland och närliggande län.
När sommaren kommer är det den maronröda PV -54 som Joar Dahlström åker runt i och besöker loppisar och auktioner runt om i Värmland och närliggande län. Foto: Lena Fosselius-Peterson

På sommaren finns det nästan ett loppis vart du än ställer färden. Alla vill vi hitta det där loppisfyndet som vid en värdering är värt mycket mer än den tjuga du gav när du ropade in en fyndlåda eller hittade den på loppisen. Joar Dahlström älskar loppis och åker på en loppisrunda i varje fall en gång i veckan sommar som vinter.

– Det finns massor av bra loppisar i Värmland och i de närliggande länen. På vintern blir det mest hjälporganisationernas loppisar och de har ett stort utbud av det mesta. Gårdsloppisar och auktioner på sommaren är underbart, då kan det bli många besök under en vecka. Du kan fortfarande göra fynd, trots det ökade intresset för att gå på loppisar och auktioner, säger Joar Dahlström.

När sommaren kommer så sätter sig Joel i sin PV-54 och besöker loppisar på jakt efter något nytt att köpa till sitt hem. Glas i olika former och användning är favoriterna.

Det finns många loppisar att besöka i Värmland. Joar Dahlström menar att det finns chans att göra fynd trots det stora intresset för loppisar och auktioner.
Det finns många loppisar att besöka i Värmland. Joar Dahlström menar att det finns chans att göra fynd trots det stora intresset för loppisar och auktioner. Foto: Lena Fosselius-Peterson

Luftbubblor

– Jag gillar kakfat i glas, vaser, skålar. Det finns många användningsområden och är en bra bas att ha i ditt hem. Pressglas ligger bra i pris och är ofta gamla. Att det är gammalt kan du se på att det då är många luftbubblor i glaset. Det kan även vara någon defekt av pressformen. Glas är en av mina favoriter, det finns så väldigt mycket du kan använda det till, säger Joar Dahlström.

Vi träffas på en av hjälporganisationernas storloppisar i Kristinehamn. Tanken att vi skulle göra en loppisrunda i östra Värmland tillsammans i Joels PV-54, men de flesta loppisarna hade inte öppnat för säsongen.

– Jag har hittat några vackra kakfat. Några små glasmjölkflaskor, en defekt kryddburk och några glasskålar. Det gäller att tänka utanför boxen vad du kan använda prylarna till i stället för vad deras ursprungliga användningsområdet är. Till exempel kryddburken, där locket var skadat. Själva burken har jag tänkt använda som en blomkruka, det blir jättesnyggt. En gammal byrålåda eller liknande blir en bra odlingslåda, säger Joar Dahlström.

Inreder med loppisprylar

Hemma hos Joar är det bara vitvarorna som är nyinköpta allt annat är köpta på loppisar eller auktioner. Joar menar att det finns allt på loppisar och ledsnar han på något så byter han ut det.

– Jag lånar och förvaltar, sen lämnar jag över till någon annan om det är för bra för att kastas. De vardagliga föremålen är till för att användas, säger Joar Dahlström.

Dagens fynd inspekteras i  vårsolen.
Dagens fynd inspekteras i vårsolen. Foto: Lena Fosselius-Peterson

När Joar är ute på sina loppisrunder letar han efter prylar som är unika. I porslinet ser han det fina i varje tallrik.

– Det jag tittar efter när jag handlar är kvalité, färg och att det är bra skick, det är A-O. Sen tycker jag att tallrikarna jag tex dukar till en middag inte behöver vara likadana. Det kan vara vackert det med, säger Joar Dahlström.

Har du gjort något jättefynd?

– På en av de första auktioner jag gick på gjorde jag ett fynd. Det är några år sedan och då ropade jag in en fyndlåda på en auktion i Forshaga för 20 kronor. I den lådan låg det ett litet kinesiskt ingefärskrus. Då kunde jag inte så mycket om kinesiskt porslin. Kruset var från sent 1600-tal och värderades då till mellan 25 000-30 000 kronor och det har jag fortfarande kvar, berättar Joar Dahlström.

Joar tipsar om att tenn verkar vara på framfart och på väg tillbaka i popularitet. Det finns ett stort urval av tennföremål att välja på till bra priser.

– Tenn är vackert och lättplacerat. Det skulle jag satsa på, och söka efter fina tennföremål under sommarens loppisrundor, säger Joar Dahlström.

Joars tips på loppisar

Loppis Västra Ämtervik Spelmansvägen 10. Öppet året runt 10-18

Harmoni med Loppis

Ängskogsvägen 14 Skattkärr

Torpet med trivsamma ting

Västra Svenserud 419 Molkom Se instagram för öppettider

Ullas Loppis

Åkergatan 4 Forshaga

Öppet 11-17 under semesterperioden

Värmlandsbro Loppis

Öppet från 15/6 dagligen 12-19

Röda korset Munkfors

Öppet tisdag-fredag 10-18

Loppisstationen Munkfors

Öppet 10-16 Må-fre

Josse's Fängslande Loppis Åmbergsvägen 40, Sunne

Premiäröppning för säsongen 21/5 kl 11-16. Därefter öppet på helgerna. Mer info finnes på loppisens fb-sida

Blå Grinden Kuriosa i Edane finns på den vackra Skutboudden i Brunskog, Vikene.

Öppet 21- 23/5, 6/6, 13/6, 18-20/6, 25-27/6, 6-7/7. Alla dagar är öppettiderna 11-17.

Jerrys Veranda

Tremansbacken 54

Facebook grupp Jerrys Veranda med inkomna loppisfynd

Loppis&More

Eka 150

693 94 Åtorp

öppet alla helger, 10-18 och fr o m midsommarafton öppet onsdag - söndag 10 - 18

antikt, kuriosa, nytt och loppisoutlet.

Fyndboa Kristinehamn

Öppet Må-Fre 10-18 Lö-Sö 10-14

Gengåvan Karlstad

Öppet Må,To 10-18 Lö 10-15

Erikshjälpen Arvika

Öppet Tis,To 12-18 Lö 10-14

Glöm inte att det finns massvis med fler gårdsloppisar efter landsvägarna i vårt fina län.

Bra råd inför loppisrundan

Ha en plan och bestäm i förväg vad du letar efter. Då är det ofta enklare att hitta något som passar för ändamålet.

Var i god tid innan öppning. Ofta så får man vara på hugget när en loppis öppnar upp inför dagen. Det är nämligen då du har chansen att hitta de stora fynden innan någon annan gör de.

Se potentialen i sakerna. Våga ge dom en ny chans. Kanske lite ny färg eller ett helt nytt användningsområde?!

Glöm inte något att mäta med. Tråkigt att komma hem men en möbel som är alldeles för stor.

Pruta med respekt. Det är absolut okej att pruta. Dock så är det inget att uppmuntra till om pengarna går till diverse hjälporganisationer mm.

Artikeltaggar

ForshagaKristinehamnLoppmarknaderSommarTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.