Hoppa till huvudinnehållet

Läsbussen kör reguljära turer i sommar

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Läsbussen Läster kör reguljära turer under sommaren.
Läsbussen Läster kör reguljära turer under sommaren. Foto: Biblioteken i Dalsland

Förra sommaren dök läsbussen Läster upp på evenemang och festivaler runt om i Dalsland. I år är mycket inställt på grund av coronapandemin. Därför kör läsbussen reguljära turer i sommar, med fem hållplatser i Åmåls kommun.

– Läsbussen får bli som en vanlig bokbuss i år, med reguljära turer och hållplatser, säger Annika Wahlström som koordinerar den dalsländska läsbussen.

Detta beror delvis på rekommendationerna med anledning av coronapandemin. Därför är det även begränsat till en person eller ett sällskap i taget inne i bussen, och för att alla ska hinna göra sina biblioteksärenden stannar bussen minst en och en halv timme på varje hållplats. Som vanligt är utrymmet utanför bussen också laddat med böcker och aktiviteter, och där är det lättare att hålla avstånd.

Börjar i Tösse

Varje hållplats får ett besök i månaden under de tre sommarmånaderna. Främst har biblioteken fokuserat på de mindre orterna i landskapet, men kommer också att söka upp mötesplatser på landsbygden och områden med många sommarboenden. I Åmåls kommun stannar läsbussen på Tösse bygdegård, hembygdsgården i Ånimskog, vid Fengersfors handel den 10 juni, 8 juli och 5 augusti samt mitt emot gamla affären i Edsleskog, vid Mo kyrka och på Sjöviks gård 11 juni, 9 juli och 6 augusti.

– Vi skulle så klart vilja besöka fler ställen, men vi gör den här säsongen som ett försök och tar tacksamt emot tips på fler platser som kan vara lämpliga hållplatser i framtiden, säger Annika Wahlström.

Läsbussen är ett bibliotek i miniatyr. Man kan låna, återlämna och beställa böcker och även göra enklare utskrifter och kopior. Vill man ha något särskilt, så kontaktar man sitt bibliotek i förväg. Ibland finns det också en IKT-pedagog (Information-Kommunikation-Teknologi) ombord som kan hjälpa till med alla möjliga frågor om mobiltelefoner, surfplattor, datorer och alla andra funderingar man kan tänkas ha kring trygghet och funktionalitet i det digitala. Hela tidtabellen finns på bibliotekens hemsida.

Artikeltaggar

Annika WahlströmBibliotekDalslandLitteraturÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.