• idag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -0°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dödligheten närmar sig det normala

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Dödligheten närmar sig nya – mer normala – nivåer, visar statistiken.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet dödsfall per vecka fortsätter att minska och börjar nu närma sig nivåer som är normala för den här tiden på året, enligt SCB:s preliminära statistik. Samtidigt var antalet dödsfall 1 524 under vecka 22 (25 till 31 maj), vilket var något lägre än genomsnittet för åren 2015–2019.

"Det har inte hänt under någon vecka sedan coronautbrottet i Sverige. Men vi räknar med att antalet döda för vecka 22 kommer att revideras upp med knappt 200, vilket innebär att vi förmodligen kommer att se en viss överdödlighet även under den veckan", säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Även i Stockholms län börjar antalet dödsfall nå mer normala nivåer. För vecka 22 har det inrapporterats 295 dödsfall, vilket är endast tio fler än under referensperioden.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.