Hoppa till huvudinnehållet

Bästa tipsen för blivande kriminalförfattare

Publicerad:
Peter Nyström och Peter Mohlin har fått ett varmt välkomnande för sin debut som kriminalromansförfattare.
Peter Nyström och Peter Mohlin har fått ett varmt välkomnande för sin debut som kriminalromansförfattare. Foto: Lena Richardson

Peter Mohlin och Peter Nyström kommer i helgen till hemstaden som framgångsrika kriminalförfattare. På lördag signerar de böcker i Åmål. Därefter blir det också en författarkväll i Fengersfors. Där ska de bjuda på sina bästa skrivtips – så inte blivande kollegor ska behöva göra samma misstag som de gjorde.

De är hyllade som debutanter. Men vana skribenter var såväl Peter Mohlin som Peter Nyström redan innan "Det sista livet" kom ut. De började tidigt, redan i skolåldern i Åmål.

Peter Mohlin valde sedan journalistiken, han och jag gick journalisthögskolan i Sundsvall tillsammans i slutet av 1990-talet. På den banan kom han senare in på branded content och uppdragstidningar. Peter Nyström gick skådespelarvägen och blev därigenom även regissör och manusförfattare. Hans erfarenhet av underhållningsmord är god, både i tv och på Lerbäcks teater i Närke.

Nu är de i första hand författare, även om de gör en del annat också. Arbetet på uppföljaren till "Det sista livet" är i full gång. Efter de fina recensionerna är det många som väntar.

Premiär i rollen

Att vara hemma i Åmål är inget konstigt. Det är de rätt vad det är. Men nu kommer de för att framträda offentligt i rollen som firade författare – och det blir första gången. Peter Mohlins mamma Runa Mohlin är övertygad om att signeringskön kommer att ringla lång på gågatan, även om Peter skrattar lite när han hör det. I Fengersfors har arrangerande Fröskogs kulturförening börjat vidta försiktighetsmått ifall det skulle råka komma alldeles för mycket folk. Där ska det bli ett scensamtal i Not Quites park, så det är gott om plats, men det går ju ändå inte att släppa in hur många som helst.

– Vi får se om nån kommer, säger Peter Mohlin.

Tips om hantverket

Peter Mohlin säger att han förlitar sig helt på Peter Nyströms scenvana. Det är blygsamt, han har aldrig varit talträngd han heller. Egentligen är det inte boken de tänkt prata om, utan om hantverket. Hur gör man för att skriva en kriminalroman? Hur ser vägen till att lyckas ut? Hur klarar de av rent praktiskt att skriva tillsammans? Och vilka av Mohlin/Nyströms misstag bör man helst undvika?

Som före detta kvällstidningsjournalist beskriver Peter Mohlin det som författarnas hemligheter till framgång och en tipslista för hur man skriver en kriminalroman.

Under våren har Peter Mohlin och Peter Nyström haft många evenemang och framträdanden inbokade, men alla har blivit inställda. Nu ska de möta publiken – och i hemstaden dessutom.

– Det ska bli jättekul. Det ska bli roligt att prata om boken på riktigt, inte bara i Skypemöten, säger Peter Mohlin.

Artikeltaggar

ÅmålFengersforsFörfattareFröskogs kulturföreningLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.