Hoppa till huvudinnehållet

Sommar i Dalsland: Upptäck Dalsland på cykel

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Cykelturismen är på uppgång i Dalsland. I år förväntas extra många svenskar från närområdet komma till landskapet.
Cykelturismen är på uppgång i Dalsland. I år förväntas extra många svenskar från närområdet komma till landskapet. Foto: Mattias Modéen

Svenskarna förväntas semestra på hemmaplan i år. I Dalsland finns många vandrings- och cykelleder att upptäcka. – Cyklingen är på stark frammarsch, säger Crister Blüme, destinationsutvecklare på Bengtsfors kommun och engagerad i arbetet med cykelleder.

Den som vill upptäcka Dalsland på cykel har goda möjligheter att göra det. Dels utefter leder runt om i landskapet, dels även längs mindre vägar.

– Det är idealiskt att upptäcka Dalsland på cykel. Dalslandsleden, till exempel, som går från Vänersborg över Kroppefjäll och Högsäter och upp Nössemark, Ed och Bengtsfors är 36 mil lång och går på små vägar genom landskapet, dels på mindre asfaltsvägar, dels på grusvägar, säger Frida Klang, som är projektledare på Dalsland Turist och bland annat jobbar med led och evenemangsbaserad turism.

Frida Klang, Pär Näslund och Crister Blüme tar en fika vid en grillplats utefter en av de cykelleder som finns i Dalsland.
Frida Klang, Pär Näslund och Crister Blüme tar en fika vid en grillplats utefter en av de cykelleder som finns i Dalsland. Foto: Mattias Modéen

Mustadfors – Håverud

Andra vägar som lämpar sig för cykelturism är Brudfjällsvägen mellan Mustadfors och ner mot Håverud. Även mellan Bengtsfors och Åmål finns flera utmärkta leder.

I arbetet med att vara projektledare på Dalsland Turist ingår även att jobba med paketering av turisterbjudanden.

– Det handlar till exempel om att kombinera boende med aktiviteter och matupplevelser, säger Frida Klang.

Crister Blüme berättar att cykelturismen har varit en del av den dalsländska turismen sedan början av 2000-talet.

– I början var det mycket mountainbiketurism, sedan kom nästa våg med racercykling. Nu är det gravelbike, ett slags mellanting, som är på frammarsch.

20:e slussen vid Höljerud utanför Billingsfors.
20:e slussen vid Höljerud utanför Billingsfors. Foto: Mattias Modéen

Många svenskar

Just den här speciella sommaren kommer det troligen att vara fler svenskar än ett vanligt år som semestrar i Dalsland, även om en del utländska turister även i år väntas från främst Norge, Holland och Tyskland.

– Det finns en del tyskar och även norrmän som tar att behöva vara i karantän ett par veckor för att kunna besöka Dalsland. Men vi tror att det blir betydligt fler svenskar som kommer till Dalsland i år och som väljer att hemestra i sitt närområde, inom ramen för två timmarsresor. Från Dalsland Turist AB finns indikationer om att det är ett starkt ökat intresse för att semestra i Dalsland, säger Crister Blüme.

Höljerudsforsen mellan Bengtsfors och Billingsfors.
Höljerudsforsen mellan Bengtsfors och Billingsfors. Foto: Mattias Modéen

Ett Sverige i miniatyr

– Man får ett Sverige i miniatyr när man besöker Dalsland. Det är sjöar, berg och skogar och ett ganska kuperat landskap med många fina naturupplevelser. Det är ett landskap som är utmärkt att besöka om man vill ha en aktiv semester och vi har många fina koncept för friluftsaktiviteter.

Ledkartor för både vandring och cykel finns på Turistbyråer och Infopoints runt om i Dalsland.

Det finns många fina platser att cykla på i Dalsland. Här en del av en led som går genom naturreservatet Höljerud vid slussarna utanför Billingsfors.
Det finns många fina platser att cykla på i Dalsland. Här en del av en led som går genom naturreservatet Höljerud vid slussarna utanför Billingsfors. Foto: Mattias Modéen

Fler leder på gång

Crister Blüme berättar att fler cykelleder är på gång i Dalsland inför nästa år och kommande år.

– Just nu jobbar vi intensivt med Unionsleden. Den är 36 mil lång och går från Moss till Karlstad. Den kommer att vara klar och utmärkt till nästa sommar och även finnas i en digital kartform och i en app. Det blir den fjärde nationella cykelleden efter Kattegattleden, Sydostleden och Sydkustleden som finns längre söderut.

Pär Näslund är projektansvarig för arbetet på den svenska sidan av leden.

– Det är den första nationella cykelleden som går över en landsgräns. Det återstår en del arbete med att märka ut platser och därför är det först inför nästa sommar som vi kommer att marknadsföra den här leden. Men för den som är bekant med omgivningarna, så går det utmärkt att cykla på delar av leden. Den går på lågt trafikerade vägar i Bengtsfors, Åmåls och Årjängsområdet, säger Pär Näslund.

Ytterligare en cykelled är under utredning, Lelångenleden från Uddevalla till Årjäng, en sträcka på 14 mil.

– Det är en förstudie som finansieras av medel från Leader. Vi är på gång och har de avslutande mötena inom kort. I den bästa av världar kan leden stå klar om ett par, tre år. Det blir i så fall en ny pulsålder för cykling genom landskapet, säger Crister Blüme.

Han berättar även att Bengtsfors kommun är projektledare för ett nationellt projekt som finansieras av Tillväxtverket, där man ska undersöka möjligheten att ta fram ett nytt dynamiskt skyltsystem för cykling.

– Det är ett skyltsystem som framför allt är tänkt att kunna användas på det stora nät av grusvägar som finns i Sverige.

Utmärkta leder: Ta hojen eller kanoten i sommarMountainbikeled som bjuder på utmaningar

Artikeltaggar

CyklarDalslandNyheterSommarTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.