Hoppa till huvudinnehållet

Stök och bråk i centrum: "Brist på vuxna"

Publicerad:
Fredrik Lindgren, som är gruppchef vid Säfflepolisen, berättar att bemanningen kommer att öka efter den senaste tidens bråk och oroligheter.
Fredrik Lindgren, som är gruppchef vid Säfflepolisen, berättar att bemanningen kommer att öka efter den senaste tidens bråk och oroligheter. Foto: Claes Österman

Hög musik, massor med folk, bråk och stök. Så ser det ut på helgkvällarna runt McDonald's och Coop i centrala Säffle.

Nu vill polisen ha hjälp av föräldrar och andra vuxna för att kunna lugna stämningen.

Under veckan som gått har polisen tillsammans med bland annat Ungdomens hus och socialtjänsten diskuterat den kommande sommaren och vad de gemensamt kan göra för att stävja stök och bråk och att identifiera ungdomar i riskgrupper

- Givetvis har stöket kring Coop och McDonald's diskuterats, och från och med nu kommer vi öka vår bemanning för att synas där mer, säger Fredrik Lindgren som är gruppchef på Säfflepolisen.

Inget nytt fenomen

Att motorburen ungdom samlas på parkeringar för att umgås och festa på kvällar och helger är ingen ny företeelse. Förr var det Sibylla-parkeringen och Stortorget som var samlingsplatserna.

Nu är det Coops parkering och runt McDonald's som gäller.

- Det finns gott om utrymme att parkera på där, och ett av få ställen där ungdomarna kan komma inhomhus och köpa mat och dryck på kvällarna, säger Fredrik Lindgren.

Viktigt med vuxna

Polisen är där så ofta de kan, enligt Fredik Lindgren, och menar att dialogen med ungdomarna är bra.

Han understryker samtidigt vikten av att som förälder och vuxen synas på de platser där ungdomarna samlas.

- Vi har våra resurser, och vi har tyvärr inte så det räcker till för att stå utanför McDonald's hela kvällarna. Vi vill därför gärna se fler vuxna och föräldrar där.

Samarbete med McDonald's

Under veckan har Fredrik Lindgren också pratat med McDonald's i Säffle. Ett par helger i rad har polisen kallats till restaurangen på grund av att gäster börjat bråka med varandra.

Gemensamt har de kommit fram till några idéer som kanske kan minska stöket.

- Det är ingen rolig situation för de som jobbar där, och nu har vi talats vid och kommit fram till några punkter vi hoppas kunna driva vidare.

Att spela hög musik i bilarna har retat upp många Säfflebor.
Att spela hög musik i bilarna har retat upp många Säfflebor. Foto: Claes Österman

Exakt vad det är polisen och ansvarig för McDonald's har diskuterat vill Fredrik Lindgren inte gå in på - i alla fall inte än.

- Men det handlar om att på något sätt begränsa att restaurangen fungerar som en ungdomsgård och parkeringsplats.

Lugnande effekt

Det handlar, enligt Fredrik Lindgren, mest om ungdomar i 15- till 18-årsåldern.

Därför menar han att närvaron av vuxna är viktig och kan ha en lugnande inverkan på de grupper som samlas vid Coop och McDonald's.

- Generellt ser vi en väldig brist på vuxna och föräldrar som rör sig runt om på stan. Om vuxna börjar synas mer blir det mindre intressant för ungdomarna att starta bråk eller hoppa på motorhuvar, säger han och fortsätter:

- Även om man inte tror att det är ens egna barn som bråkar och stökar tycker jag ändå man ska gå en sväng för att visa att det finns vuxna i området.

Artikeltaggar

CoopMcDonaldsNyheterPolisenSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.