Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för de utplacerade bokskåpen

Publicerad:
Urban Älveby och Ellionor Moberg konstaterar att det nya bokskåpet passar perfekt på plats i Tollebols kvarns museum. Foto: Victor Estby

Under maj månad har över 200 böcker lånats ut från Bokdagar i Dalslands utplacerade bokskåp i Mellerud, Dals Ed, Bengtsfors och Åmål. Boksuget är stort hos dalslänningarna och verksamhetsledare Victor Estby meddelar att fler skåp är på ingång.

I början av maj invigdes det första bokskåpet i Dals Eds kommun, vid församlingshemmet i Håbol. Och om två veckor öppnar museidelen av Tollebols kvarn, där Bokdagar i Dalslands tolfte bokskåp är uppsatt.

Senare i sommar invigs fyra nya bokskåp i anslutning till Dalslands Sparbanks lokaler i centrala Färgelanda, Ed, Bengtsfors och Mellerud. Därmed finns bokskåpen i samtliga Dalslands kommuner.

Bokdagar i Dalsland har fått rapporter om att besökare bland annat från Uddevalla sedan förra året gör Dalslandsturer till bokskåpen och byter egna böcker mot andra. Besök har gjorts i Dals Långed, Håbol, Bäckefors och Fengersfors.

– Gensvaret är helt fantastiskt, säger Victor Estby, verksamhetsledare på Bokdagar i Dalsland. Tänk att vi tillsammans med våra samarbetspartners hittat ett fungerande sätt att sprida litteratur, fina böcker, läsupplevelser, som annars hade slängts på soptippen. Istället lämnar dalslänningarna in böcker till vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål och vi kan då sprida dem vidare. Det är ju både litteratursmart och klimatsmart. Och utan alla fantastiska volontärer som tillverkar, sätter upp och tar ner och förvarar och fyller på böcker och sköter om skåpen hade det förstås aldrig gått.

Övriga bokskåpsorter är Sunnanå, Billingsfors, Skåpafors och Gustavsfors. I Åmåls centrum finns flera skåp.

Kerstin Sandqvist och Lennart Lundgren från Håbols Byalag är glada och stolta över att inviga Dals Eds kommuns första bokskåp.
Kerstin Sandqvist och Lennart Lundgren från Håbols Byalag är glada och stolta över att inviga Dals Eds kommuns första bokskåp. Foto: Victor Estby

Artikeltaggar

Bokdagar i DalslandDalslandDalslands LitteraturföreningLitteraturVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.