Åmålsungdomar deltar i digital kortfilmsfestival

Publicerad:
Jonna Mattsson från Filmplats Åmål spelar en av huvudrollerna i filmen "Nu, då och tiden där emellan". Foto: Kultur Ungdom

Under tisdagskvällen inleds Filmplats kortfilmsfestival digitalt där tolv representanter från Åmål är med och deltar.

Isac Fridlund är en av dem som ska visa sin egen dokumentärfilm samt en lite längre film som deltagarna har gjort tillsammans.

Under två terminer har filmintresserade mellan 13 och 25 år i Västra Götaland fått möjlighet att prova på olika sidor av filmskapande och samtidigt reflektera kring hur man skildrar mänskliga rättigheter. Utöver Åmål så har Filmplats verksamheter i Alingsås, Borås, Göteborg, Stenungsund, Lidköping och Skövde.

Projektet Filmplats Åmål drog igång med skapandet av en film redan i höstas och som tillsammans med grupperna i de andra städerna har klippts ihop till två längre filmer.

– Då fick alla deltagare testa på att bland annat filma, klippa och skriva manus. Sedan under våren så har vi gjort kortare filmer där vi fick tolka mer fritt antingen ensamma eller i mindre grupper, säger Isac Fridlund, en av deltagarna.

Lundin handleder

Handledare i Åmål är skådespelaren, filmregissören och manusförfattaren Erik Lundin och Filmplats deltagarcoacher, som är deltagare med lite extra ansvar, är Isac Fridlund och Jonna Mattsson.

– Vår roll som deltagarcoacher är att vi är som en brygga mellan deltagarna och handledaren. Vi har till exempel hjälpt till att fixa lokaler här i Åmål eftersom vi har bättre koll på området, säger Isac Fridlund.

Första halvan av den två timmar långa festivalen ägnas årets dokumentärfilmer i det komprimerade formatet minutfilm. Temat är rättvisa och lika villkor. I slutet av online-festivalen kommer en jury att dela ut fyra priser till dessa dokumentärfilmer. Förutom pris för bästa tolkning av temat och bästa filmiska gestaltning, delas det ut pris för bästa ljud och bästa klipp.

Åmål bidrar med fyra dokumentärfilmer, "F för respekt" av Isac Fridlund, "Så många smaker" av Elma Andreasson Larsson, "Studenten 2020" av Anton Larsson samt "Jobba hemifrån om du kan" av Astrid Gandini, Louise Hessling och Maya Stengårds.

Elma Andreasson Larsson, Jonna Mattsson, Sofie Sjöström, Anton Larsson, Jonathan Gustafsson, Isac Fridlund, Christopher Wilkman, Theo Dedeken, Jeanne Boulanger samt Christian Zetterberg under arbetet med filmen.
Elma Andreasson Larsson, Jonna Mattsson, Sofie Sjöström, Anton Larsson, Jonathan Gustafsson, Isac Fridlund, Christopher Wilkman, Theo Dedeken, Jeanne Boulanger samt Christian Zetterberg under arbetet med filmen. Foto: Kine Boman

Juryn består av fyra erfarna filmarbetare. Den rutinerade klipparen Erika Gonzales som vann en Guldbagge förra året, Producenten Aase Högfeldt som har lång erfarenhet av arbete med jämställdhet och jämlikhet, manusförfattaren och regissören Ivica Zubak som gjort filmen ”Måste Gitt” och är aktuell med en serie på SVT i höst, och till sist Joen Heed Windahl som är filmkonsulent på Kultur Ungdom i Västra Götaland och verksam som regissör och manusförfattare.

– Min första idé var att göra en film om människor som reser men det har inte varit möjligt den här våren så jag tänkte om och har istället samlat in material från olika personer i Sverige som har filmat sig själva när de har diskuterat olika ämnen på temat. Det blev totalt 50 minuters material som jag har klippt ner till en minut, säger Isac Fridlund.

Två längre filmer

Den andra halvan av festivalen ägnas två längre spelfilmer under temat samexistens, med berättelser om ensamhet och svårigheten att fungera i en värld av olika viljor och personliga omständigheter.

Spelfilmen från Åmål heter "Nu, då och tiden där emellan" och skapades av Anton Larsson, Jonathan Gustafsson, Christopher Wilkman, Elma Andreasson, Isac Fridlund, Jonna Mattsson, Sofie Sjöström, Jeanne Boulanger samt Theo Dedeken.

Filmplats finansieras under tre år av Allmänna arvsfonden och drivs av den ideella föreningen Kultur Ungdom.

Till hösten ska Filmplats skapa en webbserie där alla sju filmplatserna skapar varsitt avsnitt vilket ger möjlighet att jobba med allt från bearbetning av manus, med regi, skådespeleri till klippning och dessutom möjligheten att jobba med två professionella skådespelare. Hösten kommer även att erbjuda en chans att presentera sin filmidé för en professionell jury med möjlighet till stöd för sin film.

En av inspelningsdagarna för långfilmen.
En av inspelningsdagarna för långfilmen. Foto: Kine Boman

Artikeltaggar

ÅmålFilmFilmplatsKulturungdom

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare