Hoppa till huvudinnehållet

Cykla till charmiga kyrkbyar i sommar

Publicerad:
Ina Forsberg
ina.forsberg@fryksdalsbygden.se
Cykla i kommunen i sommar.
Cykla i kommunen i sommar. Foto: INA FORSBERG
Ulvsby herrgård ligger två kilometer norr om Sunne på västra sidan av Fryken. Med anor från 1500-talet utnämnde Drottning Kristina Ulvsby herrgård till säteri på 1600-talet och la senare beslag på herrgården för egen del. Här har det festats rejält genom åren, inte minst för att Drottning Kristinas officerer var förtjusta i kalas. Nu ska här cyklas också.
Ulvsby herrgård ligger två kilometer norr om Sunne på västra sidan av Fryken. Med anor från 1500-talet utnämnde Drottning Kristina Ulvsby herrgård till säteri på 1600-talet och la senare beslag på herrgården för egen del. Här har det festats rejält genom åren, inte minst för att Drottning Kristinas officerer var förtjusta i kalas. Nu ska här cyklas också. Foto: INA FORSBERG

Gräsmark, Västra Ämtervik, Östra Ämtervik och Lysvik är fyra charmiga kyrkbyar som ramar in Sunne kommun. Konstnärer, vackra kyrkor, världskända muséer, fina badplatser, gårdsloppisar och lokala butiker är något av det som erbjuds. För den som vill ha unika upplevelser i sommar, med lyxig utgångspunkt, finns nu Cykla till fyra byar.

Nya idéer har grott fram hos Marianne Krönsjö som driver Ulvsby herrgård denna speciella vår. Under en middag insåg hon något om Sunne kommun och möjligheten att locka gäster till vackra Fryksdalen.

– Vi var hos vänner som sa att det inte blir någon cykelresa i Provence som de hade planerat. Vi började prata om att cykla mellan charmiga byar, stanna till på små krogar med fin utsikt, äta, ta ett glas vin, hoppa in hos hantverkare och konstnärer. Så kom jag att tänka på att vi har ju de här små charmiga byarna i Sunne. Och de speciella restaurangerna i speciella miljöer, säger Marianne.

Cykla till fyra byar utgår från Ulvsby Herrgård och efter uppdukad frukost tas cykeln till en by per dag. Varje rutt har olika utsiktsmål att besöka. Och det finns mycket att se och uppleva här i kommunen.

- Utmed vägarna är det sagolik natur och massa härliga utflyktsmål att besöka. Vi har bland annat Rottneros Park, Sillegården och Alma Löv, inte minst. Hur många ställen kan en till exempel äta ett riktigt smörgåsbord på, som en kan på Kalasmakeriet, säger Marianne.

Rutterna varierar mellan 46-56 kilometer och beräknas ta fyra till fem timmar. Då finns tid för restaurangbesök, möjlighet att titta på konst, att stanna på en loppis eller ta sig ett uppfriskande dopp.

– Turerna passar de flesta eftersom det är ganska flackt. Man behöver inte vara supertränad för att orka med. Det är unikt att byarna ligger på cykelavstånd. Och det är hyfsat säkert och lätt att ta sig till varje kyrkby. Det som är extra bra här är att det är sjönära, så är det inte när en cyklar i Medelhavsområdet. Det finns ju faktiskt en sjö att hoppa i oavsett vilken riktning du än cyklar. Med superrent vatten dessutom, säger Marianne.

Och i varje by finns möjlighet att äta gott. Sillegården, Kulinarika, Frykens Pärla, Mårbacka, Kalasmakeriet och Mormors glasscafé är några av dessa restauranger och fikaställen. Och kyrkorna kan bli en del av resan.

– Vilken kommun har fem så stöddiga kyrkor som vi har? Sunne kyrka är ju som en domkyrka ju. Och bykyrkorna är ju konstskatter också, säger Marianne.

Konstnärerna är med på tåget, bland annat Solsieg, Galleri Träsmak samt Katarina Gåsste, och i lättsam anda får gästerna komma in om det passar. Utmed vägen finns det ofta loppisar, både väletablerade och hemma på gårdarna, där det finns möjlighet att göra fynd. Det växlar var det händer saker vilket gör resan mer äventyrlig och efter utflykterna landar gästerna i Ulvsby på kvällarna. Där väntar lyxig avslappning i Drottning Kristinas badstuga innan middag i herrgårdens matsal.

– Våra gäster är livsnjutande människor som har gott om tid och gillar att uppleva det goda livet och kultur. Antingen med vänner eller så tar de med sig familjen. Det finns en mystik här i Fryksdalen med så mycket historia. Gamla Broby Gästgiveri, Göran Tunströms Hotell Nilsson och vår herrgård som är nästan 100 år, berättar Marianne.

Cyklar finns att hyra på Ulvsby Herrgård och självklart är även sunnebor välkomna. Och det kanske passar bra nu när vi uppmanas att hemestra.

– Nu upptäcker vi saker på nära plan. I det lugna tempot. Det är ju annorlunda och exklusivt att ta det lugnt. Om en bor i Sunne får en gärna komma hit och bo och ta en utflykt till någon av byarna. Det finns så mycket spännande. Mellan Mårbacka och Alma Löv finns till exempel okarinamakaren Dag Hultcrantz eller Gunnerudsgården. Och badhuset i Östra Ämtervik. Vi har ju en sjökrog i Lysvik. Det är ovanligt och nästan spännande det här att semestra på hemmaplan, avslutar Marianne.

 • "Hos oss kan du förvänta dig fryksdalsk, vänlig, härlig service runt dig. Sov i tystnad, vakna till fågelsång och ät en herrgårdsfrukost med lokala specialiteter och mycket egengjord mat. Gå ner på bryggan och bara sitt där, spela boule eller dra dig tillbaka till biblioteket och läs en bok. Här kan du även titta på två utställningar med Mia Wallin (måleri) och Konst i Väst med ”Bordets fröjder” under sommaren", berättar Marianne Krönsjö som driver Ulvsby herrgård och konceptet Cykla till fyra byar.
  "Hos oss kan du förvänta dig fryksdalsk, vänlig, härlig service runt dig. Sov i tystnad, vakna till fågelsång och ät en herrgårdsfrukost med lokala specialiteter och my… Foto: INA FORSBERG
 • Utsikten över Fryken är bedårande. Kanske lite extra förnöjsamt att sitta på balkongen efter en dag på cykelsadeln.
  Utsikten över Fryken är bedårande. Kanske lite extra förnöjsamt att sitta på balkongen efter en dag på cykelsadeln. Foto: INA FORSBERG
 • Cyklarna står redo och finns att hyra, på plats, för den som behöver. Sedan är det bara att trampa ut på sommarvägarna till de fryksdalska byarna.
  Cyklarna står redo och finns att hyra, på plats, för den som behöver. Sedan är det bara att trampa ut på sommarvägarna till de fryksdalska byarna. Foto: INA FORSBERG
 • Ulvsby herrgård ligger två kilometer norr om Sunne på västra sidan av Fryken. Med anor från 1500-talet utnämnde Drottning Kristina Ulvsby herrgård till säteri på 1600-talet och la senare beslag på herrgården för egen del. Här har det festats rejält genom åren, inte minst för att Drottning Kristinas officerer var förtjusta i kalas. Nu ska här cyklas också.
  Ulvsby herrgård ligger två kilometer norr om Sunne på västra sidan av Fryken. Med anor från 1500-talet utnämnde Drottning Kristina Ulvsby herrgård till säteri på 1600-talet … Foto: INA FORSBERG

Artikeltaggar

CyklarDrottning KristinaFamiljFrykens pärlaGräsmarkGräsmarks kyrkaKalasmakerietKulinarika på AplungenLysvikMormors glasscaféMårbacka minnesgårdNöje/KulturRottneros parkSillegårdenSommarSunneSunne kyrkaUlvsby HerrgårdUlvsby herrgård - LänsmansgårdenVästra ÄmtervikÖstra Ämtervik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.