Hoppa till huvudinnehållet

Idrottens krispaket fördelat: IFK Åmål får 189 000 kronor och Viken 3 000

Publicerad:
Föreningar i Åmål får sammanlagt 359 000 kronor.
Föreningar i Åmål får sammanlagt 359 000 kronor. Foto: JESSICA GOW / TT

Av regeringens krispaket på 500 miljoner till idrotten går 809 000 kronor till 20 föreningar i Dalsland. Nästan hälften av pengarna går till Åmåls föreningar – i synnerhet IFK Åmål som får 189 000 kronor. Samtidigt får IF Viken bara 3 000, och två föreningar fick avslag på ansökan.

Under måndagen började det ekonomiska stödet till idrottsföreningar som drabbats av coronapandemin att betalas ut. Stödet baseras på hur stor förlust föreningen gjort i förhållande till sin omsättning i perioden 12 mars till 30 juni. De som drabbas värst får mest stöd.

Av regeringens krispaket på 500 miljoner kronor går 809 000 till 20 föreningar i Dalsland. 359 000 kronor går till sex föreningar i Åmåls kommun.

Den absolut största portionen får IFK Åmål på 189 000 kronor. Enligt ordförande Christer Östholm har man drabbats värst under den tidigare nämna perioden:

– Relativt sett har vi fått en stor summa pengar, vilket vi är glada för, eftersom varje krona betyder något. Däremot ska vi sätta oss ner och prata om hur vi ska prioritera fördelningen för att gå i land med de verksamheter vi har. Vi vill till exempel kunna spela klart en enkelserie i division 2 och samtidigt ha ett lag i handboll. Jag tror inte vi pratar om att lägga ner någon verksamhet, utan snarare att dra ner på någon aktivitet för att överleva, säger han.

Det är förskottsbetalningar för bluescampingen som är den stora inkomstkällan under våren, och som föreningen nu gått miste om när coronapandemin satte stopp för evenemanget.

– Det är det vi lever av under våren och där har vi tappat rejält. Andra föreningar får sina intäkter senare under sommaren. Det bygger på hur budgetstrukturen ser ut, säger Christer Östholm.

Viken får 3 000

Som kontrast fick IF Viken 3 000 kronor i stöd. Men den föreningen var inte lika hårt ekonomiskt drabbad, åtminstone inte mellan 12 mars och sista juni.

– Gränsen låg på 15 000 kronor i tappade intäkter och ser man till de siffrorna vi skickade in så var det inga höga summor, säger kassören Carina Johannesson som skötte ansökan.

Forsbacka Golfklubb fick näst mest med 103 000 kronor. Åmåls Innebandyklubb sökte också ekonomiskt stöd, men fick avslag på ansökan.

– Vi hoppas att det är ett missförstånd då de begärde mer uppgifter som vi tror att de inte läst. Vi har skickat kompletteringar, säger ordförande Peter Thorin.

Dock har Riksidrottsförbundet begärt ytterligare 500 miljoner kronor för perioden juli till september som föreningar kan söka vid ett senare tillfälle.

Artikeltaggar

Åmåls IBKÅmåls kommunÅmåls RidklubbChrister ÖstholmFengersfors IKForsbacka GolfklubbIF VikenIFK ÅmålPeter ThorinRiksidrottsförbundetSportTösse IF

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.