Hoppa till huvudinnehållet

Decibelregler ska sätta stopp för hög musik

Publicerad:
Ett myllrande centrum, med liv och rörelse. Just den här bilden är från sommaren 2007.
Ett myllrande centrum, med liv och rörelse. Just den här bilden är från sommaren 2007. Foto: Ove Rydh

Åmåls kommun inför decibelregler i ordningsstadgan för stadskärnan. Det ska förenkla för polisen att komma till rätta med hög musik från bilhögtalare.

Det ska inte bli totalstopp för musik, men för musik med en ljudnivå som motsvarar en cirkelsåg.

Under tisdagen diskuterade Åmåls politiker ljudnivåerna i centrum, först i ett extra kommunstyrelsemöte och senare samma dag i kommunfullmäktige. Möjligheten att spela hög musik begränsas genom att en decibelgräns införs i ordningsföreskrifterna. Begränsningen kommer gälla dygnet runt, inte bara nattetid, samt att det nu finns en decibelgräns.

Efter ett år ska de nya reglerna utvärderas.

Redan i september beslutade Åmåls kommun om skarpare regler kring störande högtalarljud. Men sedan har den lokala polisen efterlyst att reglerna blir tydligare.

Bakgrunden är att det under flera år funnits omfattande klagomål mot hög musik från bilar. I tjänsteskrivelsen står det: "för de boende i centrala Åmål har musikspelande motorister under flera år varit en olägenhet som måste betraktas som oacceptabel, även med tanke på att de boende valt att bosätta sig mitt i en stad där man bör förvänta sig ett visst mått av distraherande inslag i ljudbilden."

Tillstånd krävs

I de nya reglerna står det att en utsändning via högtalaranläggning med en volym som stör den allmänna ordningen på offentlig plats eller i bostadsområden inte får ske någonstans utan polismyndighetens tillstånd.

Förutom att ljudnivåerna ska följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd om höga ljudnivåer, så får de inte överstig 110 decibel eller ha ett ekvivalent ljud på 90 decibel som en uppmätt ljudnivå under en viss tid. 110 decibel går att jämföras med en cirkelsåg eller ljudet på en nattklubb och 90 decibel motsvarar förbipasserande tåg, åskväder eller en gräsklippare.

De fordonsförare som bryter mot detta riskerar böter.

Beslutet togs snabbt, med kommunstyrelse och kommunfullmäktige samma dag. Det fanns inte med i den ursprungliga ärendelistan. Motiveringen var att hinna få reglerna på plats före sommarsäsongen.

Merparten av politikerna ställer sig bakom decibelreglerna. De ser det som ett sätt att komma tillrätta med ljudproblemet. Men det gjordes inte helt reservationslöst.

– Jag tycker att en tyst stad är mer skrämmande än när det spelas musik. Liv och rörelse ska uppmuntras, men inte med högre decibelnivå än vad ordningsföreskrifterna säger, säger Peter Olsson (V), som ändå stöder de nya reglerna eftersom gränsen för ljudnivåerna är satt såpass högt.

En dialog

Sverigedemokraterna satte sig emot förslaget. De ville ha en återremiss för att utreda ytterligare. Sverigedemokraterna vill att förvaltningen, polisen och kanske några politiker tar kontakt med ungdomarna som spelar hög musik, och försöker genom dialog och samarbete istället för med hot om polis och bötesstraff komma fram till om hur och när och var det kan vara acceptabelt att spela musik i sina bilar utan att boende i staden störs.

– En dialog har förts med delar av de ungdomar som har pekats ut, via till exempel barn- och utbildningsnämnden. Det har gjorts ett bra arbete som räcker en bit, säger Peter Olsson (V).

Lars Ottosson (C) sa att ett förbud mot att spela väldigt hög musik inte är ett förbud mot musik och Jerry Saxin (S) kommenterade att det ena inte utesluter det andra och syftade på att en fortsatt diskussion med ungdomarna kan hållas samtidigt som de nya ordningsföreskrifterna gäller.

Artikeltaggar

ÅmålJerry SaxinKommunfullmäktigeLars-Olof OttossonOve KayePeter OlssonPolitikRaggareSverigedemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.