Hoppa till huvudinnehållet

Isac Fridlunds kortfilm fick pris för bästa ljud

Publicerad:
Isac Fridlund var både chockad och glad över priset från filmfestivalen.
Isac Fridlund var både chockad och glad över priset från filmfestivalen. Foto: Ina Sollander

Åmålsfilmaren Isac Fridlund var en av fyra som fick ta emot pris på den digitala filmfestivalen som Filmplats höll på tisdagskvällen.

– Jag blev jätteglad och lite chockad. Efter att ha sett de andras filmer så kände jag att det var en stor konkurrens ,säger Isac Fridlund.

Under våren har Filmplats deltagare på olika orter i Västra Götaland jobbat med dokumentärfilm och skapat dokumentära minutfilmer utifrån temat rättvisa och lika villkor. Bland de drygt 24 kortfilmerna som var med från alla sju deltagande kommuner så var det bara fyra som fick pris. En av dem som knep ett av priserna var Isac Fridlund från Åmål.

– Efter att ha sett alla filmer förstod jag att det var en större konkurrens än vad jag trott. Men jag hade inte föreställt mig att vinna ett av priserna, utan tyckte mest att det var roligt att göra filmen, säger han.

Arbete med dokumentärfilmen började i januari och blev klart i maj.

– Jag hade först en tanke att göra en film om människor som reser eftersom jag själv reser en del och åker mycket tåg. Men det var inte möjligt i och med coronaviruset så då fick jag tänka om och jag har istället samlat in material från olika personer i Sverige som har filmat sig själva när de har diskuterat olika ämnen på temat. Det blev totalt 50 minuters material som jag har klippt ner till en minut, säger Isac Fridlund.

Minutfilmen heter "F för respekt" och beskrivs som att "alla har olika historier om respekt, förväntan, lika villkor och jämställdhet. Här är några av de historierna."

– Priset är ett diplom, en statyett och att filmen kommer att visas i en internationell filmfestival. Det sistnämnda är det stora priset, för man har chansen att gå vidare till en ännu större filmfestival i den tävlingen, säger han.

Fin motivering

Prisutdelare var Joen Heed Windahl. Han är regissör och manusförfattare. Joen Heed Windahl har skapat ett 20-tal kort- och novellfilmer som visats på festivaler runt om i världen och arbetar nu i slutfasen med manuset till skräckfilmen “Flätan” som produceras av Cinenic Film.

Heed Windahls motivering om Isac Fridlunds film lyder: ”Med enkelt men effektivt berättande är temat, rättvisa och lika villkor, hela tiden närvarande och glödhett. Filmskaparen behärskar skickligt den svåra konsten att balansera ljudet mellan voice-overn och musiken. Förändringen i ljudbild mellan de olika sekvenserna förstärker också känslan att sexuella trakasserier tyvärr händer överallt och hela tiden. De medverkande berättar med intensitet och ärlighet i en mycket viktig och film som gör en riktigt förbannad.”

– Jag blev lite förvånad när jag hörde motiveringen. Han beskrev att jag behärskar tekniken att få till balansen mellan musik och ljud som jag själv tycker är det svåraste. Jag fick en liten chock men jag måste ha valt bra bakgrundsmusik som passade, men också haft lite tur, säger han.

I höst väntar nya utmaningar då varje deltagande kommun ska spela in varsitt avsnitt till en webbserie.

– Jag har bara gjort kortfilmer innan, så det ska bli väldigt intressant och roligt att lära sig något nytt. Jag sitter med i manusgruppen och det kommer också att bli en kul utmaning då jag inte är så bra på manus. Annars brukar jag bara börja filma utan ett manus och se hur det blir, säger Isac Fridlund.

Flera intressen

Under året har deltagarna på Filmplats fått testa på alla olika element som krävs för att skapa en film till exempel klippning, manus och regi.

– Att fota och klippa tycker jag nog är roligast. Klippningen är som ett pussel för det finns så många olika kombinationer. En film kan bli så annorlunda beroende på hur man lägger ett klipp eller en övergång, säger han.

Till hösten början 16-åriga Isac Fridlund gymnasiet och trots sitt kreativa intresse har han valt att läsa ekonomi och juridik.

– En del blir förvånade när jag berättar det, men jag har ett stort intresse för ekonomi, juridik och samhället överlag. Drömmen är att kunna blanda alla mina intressen och jobba som till exempel en jurist på ett bolag som jobbar med frågor som jag är intresserad av, säger Isac Fridlund.

Artikeltaggar

ÅmålFilmFilmplatsKulturungdom

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.