Hoppa till huvudinnehållet

Cykelbana planeras på Kungsgatan

Publicerad:
Reporter Ina Sollander
Ina Sollander
ina.sollander@provinstidningen.se
Åmåls kommun planerar att bygga en cykelbana längst Kungsgatan mellan Södra Långgatan och Lunnegatan.
Åmåls kommun planerar att bygga en cykelbana längst Kungsgatan mellan Södra Långgatan och Lunnegatan. Foto: Ina Sollander

Åmåls kommun planerar för en cykelbana längs Kungsgatan mellan Södra Långgatan och Lunnegatan.

Det ska även tas fram kartor över gång- och cykelvägar där lämpliga skolvägar visas, som ett försök att minska cyklandet på trottoarerna.

Problemet är väl känt. Cyklister på Kungsgatan hamnar i en utsatt trafiksituation. När de då olagligt tar sin tillflykt till trottoarerna, är det i stället på fotgängarnas bekostnad. Incidenter är vanliga.

Cykelsituationen i Åmåls centrum var därför uppe vid den senaste sammankomsten för Åmålspolitikerna i kommunfullmäktige. Efter ett inskickat medborgarförslag har politikerna beslutat att teknik- och fritidsnämnden får i uppdrag att ta fram kartor över gång- och cykelvägsnät och skolvägar som ska presenteras på kommunen hemsida. Kartorna ska ge information om vilka de säkraste cykelvägarna är för exempelvis skolelever.

De har även gett i uppdrag åt kommunstyrelsens förvaltning och styrgruppen för översiktlig planering att utreda hur en cykelbana ska kunna bygga längs Kungsgatan mellan Södra Långgatan och Lunnegatan. Just nu håller arbetet på med att ta fram en fördjupande översiktsplan och cykelbanan ska finnas med i den planen.

Arbetet görs för att förbättra trafiksäkerheten för Åmåls cyklister i Åmåls stadskärna.

Christer Törnell (KD) sa i debatten att det handlar om säkerhet för dem som cyklar i stan och för dem som går på trottoarerna. Han anser att det är en bra idé att anlägga en cykelbana på en del av Kungsgatan. Något som Peter Olsson (V) instämde i från talarstolen. Tomas Lindström (TL) förde fram utbildning som en bättre och billigare lösning.

Artikeltaggar

Christer TörnellCyklarKommunfullmäktigePeter OlssonPolitikTrafikÅmåls centrum

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.