Hoppa till huvudinnehållet

Mellerudsbo frias från hammarmisshandel

Publicerad:
Tingsrätten dömer Mellerudsbon till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot, men friar henne för försök till grov misshandel.
Tingsrätten dömer Mellerudsbon till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot, men friar henne för försök till grov misshandel. Foto: Tommy Löfgren

En Mellerudsbo åtalades för försök till grov misshandel efter ett bråk på vuxenutbildningen i Mellerud där hon hade en hammare i handen.

Hon frias dock, eftersom det inte är klarlagt att hon faktiskt försökte slå med hammaren, men fälls för olaga hot.

Upprinnelsen är ett familjebråk i höstas. Den åtalade Mellerudsbon blev så arg och upprörd att hon efteråt åkte till vuxenutbildningen där släktingen då studerade. Hon gick in i utbildningssalen, skrek och grälade och han följde med ut. Hon hade med sig en hammare, enligt uppgift för att skrämma honom, inte skada honom.

En anställd på skolan bevittnade sedan uppståndelsen utanför klassrummet och utanför skolan. Hon gick också emellan i bråket.

Åklagaren menade att Mellerudsbon försökte slå hammaren mot släktingens huvud och att det var tillfälligheter som gjorde att hon inte träffade. Släktingen säger dock att hon aldrig slog, utan att han vred hammaren ur hennes hand innan hon använde. Mellerudsbon själv säger att hon var för berusad för att minnas exakt hur det gick till och skolpersonalens berättelse är inte tillräckligt tydlig i detaljerna för att tingsrätten ska tycka att det är bevisat att den åtalade kvinnan faktiskt försökte slå.

Mellerudsbon frias därför för försök till grov misshandel, men döms för olaga hot till villkorlig dom och 90 dagsböter à 50 kronor. Kvinnan säger att hon sagt dumma saker, men att hon visste att släktingen skulle förstå att hon inte menade vad hon sa. Släktingen säger inte heller att han kände sig hotad. Men skolpersonalen hörde att kvinnan vid flera tillfällen hotade honom till livet.

Mellerudsbon är tidigare ostraffad och får därför villkorlig dom i stället för fängelse. Tingsrätten bedömer inte att det finns risk för att hon begår fler brott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusMellerudOlaga hotVuxenutbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.