Hoppa till huvudinnehållet

Skyfallsskada i nybyggt fritidshem: "Väldigt oturligt"

Publicerad:
Stora mängder regnvatten tog sig in i den nybyggda fritidsdelen.
Stora mängder regnvatten tog sig in i den nybyggda fritidsdelen. Foto: Räddningstjänsten

Kraftiga regn drabbade Ekhagsskolan i Dals Långed svårt i söndags och måndags. En nyrenoverad del dit fritidseleverna skulle flytta blev översvämmad.

– Det blev en skyfallsskada. Väldigt oturligt eftersom källaren var helt nybyggd, säger Urban Ericsson, teknisk chef i Bengtsfors kommun.

Han berättar att det samlades stora mängder av vatten utanför matsalsbyggnaden vid Ekhagsskolan.

Pumpade vatten

– Vattnet trängde sig sedan ner i källaren under matsalen. Personal från Niwa Entreprenad, som bygger sporthallen alldeles intill, larmade direkt räddningstjänsten. Niwa grävde också snabbt en grop och satte in en pump för att pumpa ur vatten. Det var väldigt rådigt gjort, men skadan var redan skedd.

Urban Ericsson är teknisk chef i Bengtsfors kommun. Extra tråkigt att översvämningen drabbade helt nybyggda lokaler, menar han.
Urban Ericsson är teknisk chef i Bengtsfors kommun. Extra tråkigt att översvämningen drabbade helt nybyggda lokaler, menar han. Foto: Conny Hultgren

När räddningstjänsten kom till platsen satte de in ännu starkare pumpmaskiner och sög upp vattnet.

Stora skador

– Men det var väldigt mycket vatten som kom in och hann förstöra. Det var uppskattningsvis 2-3 centimeter högt vatten över golvytan. Det är väldigt tråkigt. Vatten skadar alltid golv, kanske väggar, och jordbakterier kommer in, säger Urban Ericsson.

Det var uppskattningsvis 2-3 centimeter högt vatten över golvytan. Golvet måste nu rivas upp.
Det var uppskattningsvis 2-3 centimeter högt vatten över golvytan. Golvet måste nu rivas upp. Foto: Räddningstjänsten

Golvet måste rivas upp.

Det här är ett problem av rang. /Urban Ericsson, teknisk chef i Bengtsfors kommun

– Det är nödvändigt. Det här är nu ett försäkringsärende som parternas båda försäkringsbolag får driva sinsemellan. Källaren var helt nybyggd och det finns knappast ju några åldersavdrag. Det här är ett problem av rang. Men skolan hade i alla fall inte hunnit inreda de här lokalerna.

Vill inte tappa fart

– Det viktiga är nu att inte projektet med sporthallen tappar fart. Men Niwa hjälper till på plats, säger Urban Ericsson.

Joakim Ekblom är rektor på Ekhagsskolan. Han berättar planerna för en flytt av fritidsverksamheten i huvudbyggnaden till de nu vattenskadade lokalerna var långt gångna.

– Nu får vi se hur lång tid reparation och sanering tar. Jag hoppas fortfarande att det ska kunna gå att använda dessa lokaler för fritidsverksamhet, men det vet vi inte ännu, säger Joakim Ekblom.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)Dals LångedEkhagsskolanFritidshemNederbördNiwaNyheterÖversvämningarUrban Ericsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.