Konst och musik när kvarnmuseet öppnar

Publicerad:
Fjolårets grisar på landsbygdsmuseet. Nu har nya djur flyttat in på Mötesplats Tollebols kvarn som öppnar i dag. Foto: Ina Sollander

På lördag öppnar landsbygdsmuseet Mötesplats Tollebols kvarn för säsongen. Då blir det både vernissage och trubadurmusik.

Kvarnkaféet är öppet sedan tidigare och under juli väntar de populära cykelrundorna med tipsfrågorna.

Men lördag 27 juni är den stora öppningsdagen för Mötesplats Tollebols kvarn. År för år växer landsbygdsmuseet som satsar stort på interaktivitet. Här är det meningen att det ska gå att uppleva hur det var att vara mjölnarbarn, så som det kunde vara i början av förra seklet. Det betyder exempelvis att klappa djur och att springa runt på ängen och leka.

Det finns en alldeles nybyggd lekstuga och det går att se hur ett isskåp fungerar.

I år finns det även en handelsbod, där det bland annat säljs lokalproducerad mat, både kött och grönsaker.

Värd för museet är katten Tolle. Han andas inte så mycket, men det går att lita på att han alltid finns i lagården.

Konstutställning invigs

På öppningsdagen är det samtidigt vernissage för konstutställningen "Fröplantor" av Johan Granath. Han är en skånsk konstnär och illustratör som främst målar i vattenbaserade tekniker som akvarell, gouache, akryl och tusch.

Dessutom kommer populäre trubaduren Benny Granberg från Motjärnshyttan tillbaka. Han har släktrötter i trakten och har gästat Mötesplats Tollebol flera gånger tidigare. Han kommer liksom de andra gångerna att spela, sjunga och berätta historier och anekdoter

Säsongen i Tollebol sträcker sig sedan fram till den 9 augusti, för både museet och kaféet.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBenny GranbergFritid och livsstilMötesplats Tollebols kvarnMuseumTollebolTollebols kvarnTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare