Hoppa till huvudinnehållet

Lions-förkämpe fyller 90 år

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Kjell Pettersson summerar kassan vid Lions loppmarknad 2005.
Kjell Pettersson summerar kassan vid Lions loppmarknad 2005. Foto: Ove Rydh

Kjell Pettersson från Åmål fyller den 27 juni 90 år. Han har i många år tillhört kärnan i Lions Åmål och setts i den gula overallen på påskparader, på julfester och vid olika insamlingar, som klubbens stora loppmarknad.

En stor händelse var 1983 när han som distriktsguvernör fick åka till Lions världskonvent i Honolulu som en del av den svenska delegationen.

Kjell Pettersson är en social man, men 90-årsdagen kommer att firas stillsamt och enskilt i stugan i Tösse. Säkerheten kommer först. Han är mycket försiktig med umgänge med tanke på att han tillhör riskgrupp och har därför undanbett sig uppvaktning. Han är änkeman sedan många år tillbaka och bor ensam i radhuset i Åmål, där han trivs bra. Den närmaste familjen består av två barn och fyra barnbarn och han tror nog att dottern kommer förbi Tösse för att fira honom.

Förutom några utflyttade år för studier och militärtjänst i Kristinehamn har Kjell Pettersson varit hemstaden trogen. Han är sedan många år djupt förknippad med föreningslivet här, och har förutom i Lions varit mycket aktiv i IFK Åmål och Gamla IFK:are.

Följde med till Säffle

Yrkeslivet inleddes en gång i tiden på Åmåls-Tidningen, innan han fortsatte på Håkanssons industrier. När Electrolux köpte vitvarudelen av företaget, följde Kjell Pettersson med till Electrolux Constructor i Säffle där han arbetade i 20 år, från 1972 fram till pensioneringen.

IFK Åmål blev det tidigt när han växte upp som grabb på Högbergsåsen. Kjell Pettersson spelade både fotboll och bandy som junior, men friidrott var hans bästa gren. Tidigt blev det dock administrativa föreningssysslor och styrelsearbete. Han har också i många år varit revisor i Dalslands Fotbollförbund.

Så snart han fick, gick han med i Gamla IFK:are. Kriterierna där är att man ska ha fyllt 35 år och dessutom varit medlem i föreningen i minst tio år.

– Frågan är om jag inte kan vara äldst där nu, säger Kjell Pettersson.

Blev distriktsguvernör 1983

Det största engagemanget har han emellertid haft i Lions. Lions-arbetet har varit ett stort intresse som han har ägnat mycket ideell tid. I Lions Åmål blev han medlem 1970 och firar därmed 50-årsjubileum i år. 1983 valdes han till distriktsguvernör och han satt i sju år även i Lions nationella styrelse. I distriktet engagerade han sig bland annat i ungdomsfrågor och det blev många internationella kontakter och resor i Lions tjänst.

En stor händelse var när han 1983 deltog i Lions 66:e världskonvent, med över 20000 deltagare, i Honolulu på Hawaii. Kjell Pettersson var en del av den svenska delegationen som bestod av ett hundratal personer. Här valdes Lions internationella president och organisationens framtid diskuterades.

– Det var en fantastisk upplevelse.

Sex kvar i Åmål

Nu pågår en stor omorganisering i Lions. Nuförtiden har organisationen även kvinnliga medlemmar, men medlemstalet sjunker och klubbar läggs ned. I Åmål finns sex medlemmar kvar som håller fanan högt vid påskparaden. Insamlingen av begagnade glasögon till bättre behövande pågår fortfarande och Lions stöttar Fub:s julfest. Men klubben har svårt att vara aktiv med exempelvis loppmarknader och insamlingar.

– Men så länge vi har pengar i kassan, så försöker vi vara med, säger Kjell Pettersson.

Artikeltaggar

FödelsedagarIFK ÅmålLionsÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.