Hoppa till huvudinnehållet

Fick rätt i hovrätten - slipper fängelse

Publicerad:
Hovrätten för västra Sverige ändrade fängelsedomen till skyddstillsyn.
Hovrätten för västra Sverige ändrade fängelsedomen till skyddstillsyn. Foto: Henrik Montgomery/TT

Säfflebon dömdes av tingsrätten till fängelse i ett år åtta månader för grov misshandel och grov fridskränkning. Men nu har hovrätten ändrat domen. Mannen slipper fängelse och får skyddstillsyn i stället.

Mannen, som är i 30-årsåldern, dömdes i tingsrätten till fängelse för att ha misshandlat och kränkt sin mor. Enligt domen hade mannen bland annat tryckt tryckt en kudde över ansiktet på sin mamma som var nästan helt förlamad och rullstolsbunden.

Kvinnan var på grund av sitt sjukdomstillstånd helt skyddslös och mot den bakgrunden betecknade åklagaren gärningen som särskilt rå och hänsynslös. Tingsrätten dömde honom också för bland annat grov misshandel.

Överklagade till hovrätten

Sonen dömdes också för grov fridskränkning då man ansåg det bevisat att han genom misshandel eller med våld, skulle ha tvingat mamman att svälja sömnmedel.

Men mannen överklagade tingsrättens dom till hovrätten som efter att ha granskat fallet till stora delar underkände tingsrättens dom. Hovrätten ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis på alla punkter och ändrade domen från grov fridskränkning till misshandel samtidigt som man ogillar åtalspunkterna olaga tvång, olaga frihetsberövande samt den gärning som tingsrätten bedömde som grov misshandel.

Fängelsestraffet ändras från fängelse till skyddstillsyn med föreskrifter om särskild vård.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHovrätten för Västra SverigeMisshandelSäffle kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.