Hoppa till huvudinnehållet

40–50 nya tomter på Västra åsen – kommunen lånar pengar till gatusatsning

Publicerad:
Havrevägen ska byggas ut och ett 20-tal nya tomter ska förberedas på Västra åsen.
Havrevägen ska byggas ut och ett 20-tal nya tomter ska förberedas på Västra åsen. Foto: Ina Sollander

Åmåls kommun satsar extra pengar på gator redan i år och utökar investeringsbudgeten för teknik- och fritidsnämnden. Där ingår en bostadsexploatering på Västra åsen, där Havrevägen ska byggas och ett 20-tal nya tomter ska förberedas. Dessutom ska Järngatan/Ödmansgatan få asfalt och en gång- och cykelväg ska byggas till.

Detta finansieras delvis med ett lån.

Detaljplanen för det som ska göras vid nya Havrevägen, i norra delen av Västra åsens bostadsområde, är lagd sen många år, men ej utbyggd. Den innefattar ett 20-tal tomter.

– Nu finns ett uttryckt intresse att kunna bygga på tomterna och då vill kommunen kunna erbjuda det. Målsättningen är att de entreprenörer som bygger ska starta i februari och utbyggnaden ska vara klar sommaren 2021, men det är preliminärt och kan ändras, säger Åmåls gatuchef Niklas Ekberg.

Teknik- och fritidsnämndens investeringsram för år 2020 utökas med 200 000 kronor för att skyndsamt kunna komma igång med arbetet som gör det möjligt att bygga fler bostäder på Västra åsen. Totalt kommer det att kosta 6,3 miljoner kronor att göra i ordning vägen och tomterna, så utrymme för övriga 6,1 miljoner kronor ska skapas i nästa års investeringsbudget.

Politikerna ser investeringen som så strategiskt viktig för Åmåls utveckling, att de gör ett avsteg från de vanliga principerna och lånar pengar för att få igång arbetet redan i år. De ser det som viktigt att det ska vara möjligt att flytta till Åmål och att staden kan erbjuda attraktiva bostäder.

Kommunen får tillbaka en del av investeringskostnaden när tomterna säljs, men långtifrån allt. Men nya invånare kan också innebära exempelvis nya skatteintäkter.

Totalt förbereds för 40–50 tomter i området. Det kommer att bli en investering på totalt 6,3 miljoner kronor.
Totalt förbereds för 40–50 tomter i området. Det kommer att bli en investering på totalt 6,3 miljoner kronor. Foto: Ina Sollander

Det är både privatpersoner och byggföretag som har frågat om att få köpa mark på Västra åsen. För att kunna sälja tomterna, totalt 40–50 stycken, behöver olika investeringar i kommunala anläggningar, som gator, gång-och cykelvägar, belysning och vatten och avlopp göras.

Bedömningen är att det blir mest effektivt att bygga ut området i en etapp och ta allt på en gång, därav den höga kostnaden.

Kommunfullmäktige fattade redan i februari 1981 beslut om stadsplanen för Västra åsen, en ny stadsdel väster om dåvarande riksväg 45. Stadsplanen gör plats för 200–230 bostäder.

Sedan har området successivt byggts ut. Senast i kvarteren Baggen och Gåsen med 18 hyreslägenheter.

Nu finns det bara tomter kvar i den norra delen på Västra åsen, i kvarteren Kalkonen, Kycklingen, Tuppen, Hönan och Gåsen. Detta är dessutom, med något undantag, de enda kvarvarande tomterna som är tillgängliga för den som vill bygga egen bostad i Åmåls centralort.

Brabo Bygg har lämnat in önskemål om att bygga 30–35 lägenheter i kvarteren Kalkonen och Kycklingen och ett markanvisningsavtal är upprättat. Då återstår cirka tolv tomter och det finns redan fem privatpersoner som är intresserade av att bygga hus på dem.

Målet är att sälja alla de 20 tomterna längs Havrevägen och de kommer att byggas och förberedas oavsett.

– Bara vi får dit vägen och tar bort allt sly så tror jag att folk kommer få en bättre bild av området och att intresset kommer att öka. Alla tomter på Åsen är bokade och det visar ju att det finns ett visst intresse för att köpa tomt. Det kommer nog att vara fullbyggt inom några år, säger Björn Wennerström, tillförordnad enhetschef för plan- och fastighetsenheten i Åmåls kommun.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBjörn WennerströmBostadsmarknadEkonomiNiklas EkbergPolitikVästra Åsen, Åmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.