Bland sågspån, grönfärgade fingrar och färgglada potatistryck byggdes flera blomlådor utanför Hästen på Västra åsen i Åmål. Årets paracraftläger fick hållas på hemmaplan för deltagarna i Åmål och det blev en fyradagarsturné bland gruppbostäderna.
– Det är väldigt roligt att vi till slut fick ihop det och kunde genomföra det ändå, säger projektledaren Göran Johansson.
Under tisdagen anlände det mobila hantverkslägret till gården utanför gruppbostaden Hästen på Västra åsen i Åmål.
Tidigare somrar har paracraftlägret hållits på Not Quite i Fengersfors, men med de rådande restriktionerna var inte det möjligt i år och tillsammans fick de inblandade komma på ett alternativ. Hantverksdeltagarna bor på LSS-gruppbostäder i Åmåls kommun och nu fick det bli slöjd och hantverk på hemmaplan.
En av tankarna är att ge deltagare med olika funktionsnedsättningar möjlighet att få upptäcka och utmana sig själva i konsthantverk och parasportcykling.
– Vi tänkte först att vi kunde hålla till i Vuxenskolans lokal i Åmål, men eftersom deltagarna inte får åka buss så gick inte det heller. Till slut kom vi på lösningen att ha lägret på gruppboendena istället, säger Göran Johansson som är projektledare för paracraftlägret.
Tre stationer
Under fyra dagar har smeden Jessica Fleetwood och snickaren Elin Guldåker, tillsammans med de fyra sommarjobbarna Julius Fleetwood, Viktor Mellberg, Nova Kälvelid och Tuva Guldåker åkt runt och satt upp olika hantverksstationer på gårdarna hemma hos deltagarna.
– Vi har förberett lite material som vi har med oss på en släpkärra till de olika boendena. En slöjdkärra. Tillsammans gör vi blomlådor som det sedan går att plantera grönsaker eller blommor i. Det får man välja själv, säger Jessica Fleetwood.
De använder sig av potatisstämplar för att trycka mönster på plankorna eller så gick det att måla eller spreja. Med tre olika arbetsstationer, kunde deltagarna gå dit de tyckte var roligast.
– Det är häftigt med potatisen att kunna känna, forma och använda som man vill. Nu gör vi olika tryck med den, säger Göran Johansson.
De fyra ungdomarna som hjälper till, har varit med under de tidigare åren också.
– Det är kul att deltagarna känner igen oss och att vi nu får vara hos dem också. Vi sätter upp allt, så får de boende välja om de vill delta eller inte. Men alla är med i slöjdmiljön, säger Jessica Fleetwood.
En cykeltur
Jan Rapp och Martin Skog står vid potatisstationen och trycker olika mönster.
– Det är riktigt roligt, säger Martin Skog och Jan Rapp instämmer.
Nina Waern var nöjd med dagen och tyckte om att spreja mönster med blommor. Anna Karlsson tog sig en cykeltur när solen tittade fram. Kjell Andersson skruvade fast några av plankorna på blomlådan.
Som en extra skyddsåtgärd har de besökande slöjdledarna visir på sig och arrangemanget håller till utomhus.
Den äldsta deltagaren under tisdagen var Ann-Britt Gustavsson som är 78 år.
Den lilla slöjdturnén inleddes på Andréegatan i måndags, fortsatte till Västra åsen under tisdagen, till Bergängsvägen på onsdagen och sedan görs sista stoppet på Olofsgatan under torsdagen.
Mellan pysslet tog de som kände för det en cykeltur på någon av cyklarna som stod uppställda i trädgården.