Hoppa till huvudinnehållet

Blomlådor dekorerades på mobilt slöjdläger

Publicerad:
Årets paracraftläger hölls inte i Not Quites lokaler i Fengersfors som det brukar, utan i år åkte Jessica Fleetwood, Elin Guldåker och de fyra sommarjobbarna mellan utegårdarna på Åmåls gruppbostäder under fyra dagar. Här sprejar Nina Waern mönster med hjälp av blad och blommor. Julius Fleetwood hjälper till med knappen som var lite trög.
Årets paracraftläger hölls inte i Not Quites lokaler i Fengersfors som det brukar, utan i år åkte Jessica Fleetwood, Elin Guldåker och de fyra sommarjobbarna mellan utegårdarna på Åmåls gruppbostäder under fyra dagar. Här sprejar Nina Waern mönster med hjälp av blad och blommor. Julius Fleetwood hjälper till med knappen som var lite trög. Foto: Ina Sollander

Bland sågspån, grönfärgade fingrar och färgglada potatistryck byggdes flera blomlådor utanför Hästen på Västra åsen i Åmål. Årets paracraftläger fick hållas på hemmaplan för deltagarna i Åmål och det blev en fyradagarsturné bland gruppbostäderna.

– Det är väldigt roligt att vi till slut fick ihop det och kunde genomföra det ändå, säger projektledaren Göran Johansson.

Under tisdagen anlände det mobila hantverkslägret till gården utanför gruppbostaden Hästen på Västra åsen i Åmål.

Tidigare somrar har paracraftlägret hållits på Not Quite i Fengersfors, men med de rådande restriktionerna var inte det möjligt i år och tillsammans fick de inblandade komma på ett alternativ. Hantverksdeltagarna bor på LSS-gruppbostäder i Åmåls kommun och nu fick det bli slöjd och hantverk på hemmaplan.

En av tankarna är att ge deltagare med olika funktionsnedsättningar möjlighet att få upptäcka och utmana sig själva i konsthantverk och parasportcykling.

– Vi tänkte först att vi kunde hålla till i Vuxenskolans lokal i Åmål, men eftersom deltagarna inte får åka buss så gick inte det heller. Till slut kom vi på lösningen att ha lägret på gruppboendena istället, säger Göran Johansson som är projektledare för paracraftlägret.

Tre stationer

Under fyra dagar har smeden Jessica Fleetwood och snickaren Elin Guldåker, tillsammans med de fyra sommarjobbarna Julius Fleetwood, Viktor Mellberg, Nova Kälvelid och Tuva Guldåker åkt runt och satt upp olika hantverksstationer på gårdarna hemma hos deltagarna.

– Vi har förberett lite material som vi har med oss på en släpkärra till de olika boendena. En slöjdkärra. Tillsammans gör vi blomlådor som det sedan går att plantera grönsaker eller blommor i. Det får man välja själv, säger Jessica Fleetwood.

De använder sig av potatisstämplar för att trycka mönster på plankorna eller så gick det att måla eller spreja. Med tre olika arbetsstationer, kunde deltagarna gå dit de tyckte var roligast.

– Det är häftigt med potatisen att kunna känna, forma och använda som man vill. Nu gör vi olika tryck med den, säger Göran Johansson.

De fyra ungdomarna som hjälper till, har varit med under de tidigare åren också.

– Det är kul att deltagarna känner igen oss och att vi nu får vara hos dem också. Vi sätter upp allt, så får de boende välja om de vill delta eller inte. Men alla är med i slöjdmiljön, säger Jessica Fleetwood.

En cykeltur

Jan Rapp och Martin Skog står vid potatisstationen och trycker olika mönster.

– Det är riktigt roligt, säger Martin Skog och Jan Rapp instämmer.

Nina Waern var nöjd med dagen och tyckte om att spreja mönster med blommor. Anna Karlsson tog sig en cykeltur när solen tittade fram. Kjell Andersson skruvade fast några av plankorna på blomlådan.

Som en extra skyddsåtgärd har de besökande slöjdledarna visir på sig och arrangemanget håller till utomhus.

Den äldsta deltagaren under tisdagen var Ann-Britt Gustavsson som är 78 år.

Den lilla slöjdturnén inleddes på Andréegatan i måndags, fortsatte till Västra åsen under tisdagen, till Bergängsvägen på onsdagen och sedan görs sista stoppet på Olofsgatan under torsdagen.

Mellan pysslet tog de som kände för det en cykeltur på någon av cyklarna som stod uppställda i trädgården.

Anna Karlsson och Viktor Mellberg tog sig en cykeltur.
Anna Karlsson och Viktor Mellberg tog sig en cykeltur. Foto: Ina Sollander
Det trycktes mönster med hjälp av potatis och pinnar.
Det trycktes mönster med hjälp av potatis och pinnar. Foto: Ina Sollander
Kjell Andersson skruvade ihop blomlådan. Bredvid står Viktor Mellberg och Elin Guldåker.  Göran Johansson kollar på en bit bort.
Kjell Andersson skruvade ihop blomlådan. Bredvid står Viktor Mellberg och Elin Guldåker. Göran Johansson kollar på en bit bort. Foto: Ina Sollander
En av stationerna.
En av stationerna. Foto: Ina Sollander
Tuva Guldåker, Nova Kälvelid, Nina Waern och Jan Rapp gjorde tryck.
Tuva Guldåker, Nova Kälvelid, Nina Waern och Jan Rapp gjorde tryck. Foto: Ina Sollander
Nina Waern och Jan Rapp.
Nina Waern och Jan Rapp. Foto: Ina Sollander
Julius Fleetwood, Nina Waern och Jessica Fleetwood sprejade med sprejflaskor.
Julius Fleetwood, Nina Waern och Jessica Fleetwood sprejade med sprejflaskor. Foto: Ina Sollander
Elin Guldåker, Kjell Andersson och Viktor Mellberg.
Elin Guldåker, Kjell Andersson och Viktor Mellberg. Foto: Ina Sollander
En sida av en blomlåda.
En sida av en blomlåda. Foto: Ina Sollander
Såhär kommer blomlådorna att bli, fast lite mer färgglada.
Såhär kommer blomlådorna att bli, fast lite mer färgglada. Foto: Ina Sollander
Kjell Andersson tyckte att det var kul att skruva.
Kjell Andersson tyckte att det var kul att skruva. Foto: Ina Sollander
Tuva Guldåker, Jan Rapp, Martin Skog och Nova Kälvelid.
Tuva Guldåker, Jan Rapp, Martin Skog och Nova Kälvelid. Foto: Ina Sollander
Nova Kälvelid, Tuva Guldåker och Jan Rapp.
Nova Kälvelid, Tuva Guldåker och Jan Rapp. Foto: Ina Sollander
Solen tittade fram då och då.
Solen tittade fram då och då. Foto: Ina Sollander

Artikeltaggar

Åmåls kommunElin GuldåkerFengersforsFritid och livsstilHantverkHästenJessica FleetwoodVästra Åsen, Åmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.