Hoppa till huvudinnehållet

Bokbussbesök med våfflor till lockade många i Tösse

Publicerad:
Reporter Ina Sollander
Ina Sollander
ina.sollander@provinstidningen.se
Koordinator för läsbussen Annika Wahlström, IKT-pedagogen Johan Hasslevall och hunden Rafael, även kallad farfar, tog en våffla utanför läsbussen vid Tösse bygdegård.
Koordinator för läsbussen Annika Wahlström, IKT-pedagogen Johan Hasslevall och hunden Rafael, även kallad farfar, tog en våffla utanför läsbussen vid Tösse bygdegård. Foto: Ina Sollander

När Dalslands biblioteks läsbuss kommer till Tösse serveras det även våfflor. När bussen kom till bygdegården på onsdagen kom rätt många besökare.

I onsdags besökte bibliotek Dalslands läsbuss bland annat bygdegården i Tösse. I en och en halv timme stod bussen parkerad och den som ville kunde låna, lämna eller bara kolla på böcker.

– Det har varit varierande med antal besökare vid de olika stoppen. Men det är ju förståeligt då det tar en del gånger innan man har etablerat sig och folk hittar hit, säger Annika Wahlström som är koordinator för läsbussen.

Under onsdagen var även IKT-pedagogen Johan Hasslevall med. IKT står för information, kommunikation och teknik. Han hjälpte till och svarade på frågor som rör teknik av den digitala sorten.

– Det kan handla om läsplattor, mobiltelefoner, hur man lånar böcker digitalt eller om det är någon inställning som de behöver hjälp med, säger Johan Hasslevall.

IKT-pedagogen Johan Hasslevall hjälper besökaren Lena Irvall med några telefonfrågor.
IKT-pedagogen Johan Hasslevall hjälper besökaren Lena Irvall med några telefonfrågor. Foto: Ina Sollander

En som kom förbi och frågade Johan Hasslevall om inställningar på sin smartphone var Tössebon Lena Irvall.

– I dag har det varit folk här redan från starten. Någon lämnade tillbaka böcker som hon lånade förra gången vi var här, säger Annika Wahlström.

Förra säsongen var även den första för läsbussen. Då åkte personalen runt och besökte olika evenemang och visade upp bussen. Tanken var att göra samma sak i år. Men ett efter ett blev evenemangen inställda och då kom idén om att prova att åka på en egen turné med reguljära stopp i Dalsland.

– Oftast stannar vi i drygt en och en halv timme på varje stopp. Dels för att det inte ska bli så trångt och att det blir lättare för folk att hålla avstånd, dels för att det kan ta en stund om det är många som har frågor eller vill ha hjälp, säger Annika Wahlström.

Under stoppet i Tösse kom det förbi en hel del besökare och många passade även på att titta förbi våffelserveringen i bygdegården.

Trevligt med fika

– Det är väldigt trevligt med våfflor. Jag besökte bussen först, sedan tog jag mig en våffla, säger Lena Irvall.

Läsbussen är en gammal husbil som har byggts om och alla bokhyllor har snören fastspända när bilen kör så att böckerna inte ramlar ner.

– Vi försöker även ha en del böcker utanför bussen ifall man inte vill gå in. Då får man en bra översyn på avstånd. Inne har vi också en myshörna där det går att sätta sig och kanske läsa en bok en stund, säger Annika Wahlström.

Läsbussen stannar på varje stopp tre gånger under sommaren, i juni, juli och augusti.

I Åmåls kommun finns stoppen vid Tösse bygdegård, hembygdsgården i Ånimskog, vid Handlarn i Fengersfors, mittemot gamla affären i Edsleskog, vid kyrkan i Mo samt vid Sjöviks gård.

I Mellerud stannar bussen vid Grinstad lanthandel, Byxfickans livs i Dals Rostock, vid Konsum i Åsensbruk och i Dalskog.

Under onsdagseftermiddagen åkte bussen vidare till både Ånimskog och Fengersfors.

Sixten Arvidsson, Elin Arvidsson, Maja Grundberg, Liza Grundberg, Ellen Grundberg, Camilla Arvidsson och Molly Arvidsson laddade med våfflor före läsbussbesöket.
Sixten Arvidsson, Elin Arvidsson, Maja Grundberg, Liza Grundberg, Ellen Grundberg, Camilla Arvidsson och Molly Arvidsson laddade med våfflor före läsbussbesöket. Foto: Ina Sollander
Annika Wahlström visar myshörnan.
Annika Wahlström visar myshörnan. Foto: Ina Sollander
Läsbussens koordinator Annika Wahlström och IKT-pedagogen Johan Hasslevall tyckte att det var väldigt trevligt med våfflor. Hunden Rafael var också lite sugen.
Läsbussens koordinator Annika Wahlström och IKT-pedagogen Johan Hasslevall tyckte att det var väldigt trevligt med våfflor. Hunden Rafael var också lite sugen. Foto: Ina Sollander
Kerstin Grundberg serverade våfflor till Lena Irvall, Oliver Irvall och Emma Irvall.
Kerstin Grundberg serverade våfflor till Lena Irvall, Oliver Irvall och Emma Irvall. Foto: Ina Sollander
Det serverades våfflor i bygdegården.
Det serverades våfflor i bygdegården. Foto: Ina Sollander
Annika Wahlström läste lite för läsbussens maskot.
Annika Wahlström läste lite för läsbussens maskot. Foto: Ina Sollander
Läsbussen.
Läsbussen. Foto: Ina Sollander
Böckerna är utvalda för att passa både stora och små.
Böckerna är utvalda för att passa både stora och små. Foto: Ina Sollander
Läsbussen på plats i Tösse.
Läsbussen på plats i Tösse. Foto: Ina Sollander

Artikeltaggar

Annika WahlströmBibliotekFritid och livsstilLitteraturSommarTösseTösse bygdegård

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.