Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Böcker är inte vilken vara som helst

Publicerad:
Lennart Widing äre regelbunden krönikör i Provinstidningen Dalsland.
Lennart Widing äre regelbunden krönikör i Provinstidningen Dalsland.

I avtalet mellan regeringspartierna och Centern och Liberalerna står att en omfattande skattereform skall genomföras.

Finanspolitiska rådet har tagit sig för att komma med ett antal förslag. Bland annat föreslås en enhetlig moms på 21 procent. Detta skulle kunna få förödande konsekvenser för bokhandeln i Sverige, som redan har det kärvt. I dag är bokmomsen 6 procent. Bokhandeln är inte en affärsverksamhet vilken som helst. Den är också en del av kulturverksamheten. Inte minst i Åmål. Det torde inte finnas många mindre städer som har en så välsorterad bokhandel som den som finns i här.

Till de senast inhandlade böckerna hör "Det sista livet" (Norstedts) av Åmålsbördiga Peter Mohlin och Peter Nyström. Detta är en så kallad bladvändare. Läsaren lockas att läsa raskt för att komma till slutet för att se hur det går. Och det slutar ganska överraskande. En annan är "Sarajevo – Minnen från en belägrad stad" (Bonniers) av Jasenko Selimović. Detta är ett vittnesmål om det belägrade Sarajevo 1992. Bosnienserbiska armén terroriserar staden med artellerield och krypskytte från de intilliggande bergen: 10 000 döda och över 50 000 skadade. Detta är fortfarande ett öppet sår i Europa.

Jasenko Selimović är en av dem som lyckades fly belägringen. Han kom till Sverige. Jag lärde känna honom när han var chef på Göteborgs Stadsteater. Han blev sedan statssekreterare och europaparlamentariker.

Minnena från den belägrade staden är en skakande rapport om civilisationens sammanbrott när nationalismen urartar till vi eller dom, till att slippa blanda sig med några främlingar överhuvudtaget. Motståndet mot att samhället skall vara etniskt blandat närs också av urminneshämnden. När slutsatsen blir att det inte är möjligt att leva tillsammans med medborgare av alla möjliga etniciteter kommer krypskyttarna fram och raketerna fyras av för att förnedra och döda. Så var det i Sarajevo; svält, umbäranden, död, raserad stad. Men där fanns också människor med ett otroligt mod, som aldrig kunde tänka sig att acceptera de sadistiska lekarna med en hel stads befolkning.

Sverige är inte längre en enhetskultur. Erfarenheterna från Sarajevo ger oss såväl varningar och erfarenheter att ta lärdom av.

Lennart Widing,

hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

KrönikorPeter MohlinPeter NyströmSkatterTydjeÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.