Hoppa till huvudinnehållet

Författarsamtal under helgens digitala Bokdagar i Dalsland

Publicerad:
Deckarförfattarna Peter Mohlin och Peter Nyström deltog tidigare under sommaren i en författarkväll på Not Quite i Fengersfors.
Deckarförfattarna Peter Mohlin och Peter Nyström deltog tidigare under sommaren i en författarkväll på Not Quite i Fengersfors. Foto: Karin Olsson

Bokdagar i Dalsland har anpassat sig och kör digitalt. På fredag drar det igång och både Dalslands Sparbanks skrivarstipendium och litteraturpris delas ut under invigningen.

– Det känns spännande och roligt att vi ställer om till digitalt istället för att ställa in, säger Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening

Bokdagar i Dalsland firar i år 20-årsjubileum men restriktionerna satte stopp för både en stor publik och boksigneringar. Men som många andra evenemang har arrangörerna inte ställt in utan tänkt om. Årets upplaga sänds digital istället. I programmet finns Åmålsförfattarna Peter Nyström och Peter Mohlin, Morgan Larsson, Anna-Karin Palm, Martin Schibbye och Yukiko Duke.

– Det kommer inte att bli som vanligt utan vi provar ett nytt och påkostat sätt. Vi har verkligen tänkt att det ska vara så nära Bokdagarna som möjligt och har anpassat innehållet efter formatet. Exempelvis har vi en samtalsledare och vi har två författare på scenen samtidigt, säger Victor Estby.

Under fredagsförmiddagen inleds invigningen av Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening. Efter det håller Britt Bohlin, rådsdirektör vid Nordiska Rådet, ett invigningstal. Därefter blir det tal till 20-årsjubilerande Bokdagar i Dalsland av grundaren Anita K Alexanderson och Åmåls kommunalråd Michael Karlsson(S).

Fina priser

Dalslands skrivarstipendium 2020 delas ut till Cornelia Jansson av Victor Estby och Magnus Olsson som är vd för Dalslands Sparbank. Litteraturpriset 2020 delas ut till författaren Malin Eriksson.

– I det begränsade formatet känner vi att det ger mer variation och blir ett intressantare samtal med fler personer på scenen. Att sända digitalt på både Facebook och Youtube kan också vara ett sätt att nå fler. Eftersom sändningen kommer att finnas tillgänglig även efteråt kan folk som inte är bekanta med Bokdagar hitta dit, säger Victor Estby.

Åmålsbördig duo

På kvällen hålls det första författarsamtalet med författardebuterande Peter Mohlin och Peter Nyström samtalar med Yukiko Duke. Både Mohlin och Nyström är uppväxta i Åmål och höll tidigare under sommaren ett eget författarsamtal i Fengersfors.

Lördagen börjar med en författarfrukost där författaren och radioprofilen Morgan Larsson samtalar med Victor Estby.

På kvällen hålls det andra och sista författarsamtalet där Anna-Karin Palm och Martin Schibbye samtalar med Yukiko Duke.

– Det känns verkligen kul att vi kan göra något och inte ställa in helt som många andra har gjort, säger Victor Estby.

Augustnominerade Anna-Karin Palm samtalar med Martin Schibbye och Yukiko Duke under lördagens sändning.
Augustnominerade Anna-Karin Palm samtalar med Martin Schibbye och Yukiko Duke under lördagens sändning. Foto: Anders Wiklund/TT
Yukiko Duke håller i två av årets livesända författarsamtal.
Yukiko Duke håller i två av årets livesända författarsamtal. Foto: TT Nyhetsbyrån
Morgan Larsson har tidigare besökt Bokdagar i Dalsland. Här under ett framträdande 2012.
Morgan Larsson har tidigare besökt Bokdagar i Dalsland. Här under ett framträdande 2012. Foto: Andreas Dagström
Martin Schibbye besökte Åmål i början på året och hade en föreläsning på Karlbergsgymnasiet under deras internationella vecka. Han pratade främst om sin upplevelse när han satt fängslad i Etiopien.
Martin Schibbye besökte Åmål i början på året och hade en föreläsning på Karlbergsgymnasiet under deras internationella vecka. Han pratade främst om sin upplevelse när han satt fängslad i Etiopien. Foto: Elin Johansson

Artikeltaggar

ÅmålAnita K AlexandersonBokdagar i DalslandDalslandDalslands Sparbanks litteraturprisFritid och livsstilLitteraturMalin ErikssonMartin SchibbyePeter MohlinPeter NyströmSommarVictor EstbyYukiko Duke

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.