Hoppa till huvudinnehållet

Höga elnätskostnader i Dalsland

Publicerad:
Åmål och andra Dalslandskommuner har förhållandevis höga elnätskostnader.
Åmål och andra Dalslandskommuner har förhållandevis höga elnätskostnader. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Elnätspriserna i Dalsland är bland är bland de högsta i landet och kostnaden har ökat explosionsartat sedan 2014. Det visar årets Nils Holgersson-rapport.

På nationell nivå, när alla landets 290 kommuner vägs samman, har det skett ett trendbrott för elnätspriset. Efter fem år med markant höjning börjar priset så sakteliga sjunka. Men samtidigt skiljer sig utvecklingen en hel del åt när olika områden ställs mot varandra. I 35 procent av kommunerna har elnätspriset höjts mer än konsumentprisindex, visar årets Nils Holgersson-rapport.

Rapporten bygger på att ett flerbostadshus förflyttas över landet och åskådliggör vilka prisskillnader som finns.

I fyra av de fem Dalslandskommunerna – Åmål, Mellerud, Färgelanda och Dals Ed – ligger elnätspriset för 2020 kvar på samma nivå som året innan: 110,68 öre per kilowattimme. Rapporten visar också att Dalsland tillhör de allra dyraste områdena. Bara ett 50-tal kommuner uppvisar högre priser. Allra dyrast är Berg i Jämtland med 157,29 öre per kilowattimme, följt av Östra Göinge i Skåne på 141,64 öre per kilowattimme. Just Skåne och norra Sverige dominerar förövrigt prislistan.

De tre stora elbolagen Vattenfall, Ellevio och E.On har monopol på elnäten i 141 av 290 kommuner, vilket gör att deras prisjusteringar får stort genomslag i undersökningen. Elnätspriset för Åmål, Mellerud, Färgelanda och Dals Ed ligger stilla jämfört med 2019 eftersom Vattenfall beslutat att det ska vara så. Men samtidigt är det också Vattenfall som höjt priset mest sedan 2014, med sammanlagt 36 procent. För de fyra nämnda Dalslandskommunerna har det under samma period rört sig om ökningar på 35,5 procent.

Billigast elnätspris i Dalsland har Bengtsfors kommun med Bengtsfors Energi Nät AB, 106,34 öre per kilowattimme under 2020. Det är till och med lite mindre än året före, men ändå 32,6 procent mer än 2014.

Landets billigaste elnätspris har Borlänge (51,73 öre per kilowattimme), följt av Mölndal 54,88) och Lidköping (56,23). Noterbart är att ingen av kommunerna har Vattenfall, Ellevio eller E.On som huvudleverantör.

Trenden med sänkta priser, ur ett nationellt perspektiv, ser ut att hålla i sig och förstärkas. Under våren har Ellevio och Vattenfall genomfört eller aviserat sänkningar som berör många kommuner. Det finns också en ny elnätsreglering på plats.

Artikeltaggar

ÅmålDalslandEkonomiElEllevioVattenfall

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.