Hoppa till huvudinnehållet

Morgan Larsson spränger feelgood-ramarna

Publicerad:
Morgan Larsson pratade om sin senaste bok Kistbyggarna under författarfrukosten. Foto: Ina Sollander

Morgan Larssons senaste roman handlar om kurs där deltagarna ska bygga sin egen kista. Miljön är en idyllisk plats som påminner om Dalsland där bygge av kista och vänskap uppstår. Tillsammans med Victor Estby pratade Morgan Larsson om sin annorlunda feelgoodbok som sticker ut, då både livet och döden berörs med svärta och humor.

Under lördagsförmiddagen bjöd de digitala bokdagarna in till en författarfrukost där verksamhetsledaren Victor Estby samtalade med författaren och radioprataren Morgan Larsson.

Larsson återvände till Bokdagarna i Dalsland efter åtta år. År 2012 var han med och pratade om debutboken Radhusdisco. Morgan Larsson känns igen från radion och program som Christer i P3, Sommar-Morgan och Söndags-Morgan.

Under lördagen låg fokuset på Larssons senaste roman Kistbyggarna.

Morgan Larsson kommer från Trollhättan, men hans mamma är från Dalsland och han är här i krokarna rätt ofta.

– Vi gillar Dalsland i vår familj, även om det enligt pappa är det vildaste landskapet vi har, säger han.

Victor Estby frågade Morgan Larsson om hans stil och tycker själv att Larsson ger läsaren en trygghet och ett ljus, samtidigt som han ofta har med en del allvarliga ämnen.

– När jag fick höra att boken beskrevs som feelgood blev jag lite förvånad. Då kände jag att det kanske skulle passa bättre med feelmore eller med beskrivningen "mycket feeling". Mina böcker spränger nog ramarna för feelgood. Jag gillar beskrivningen "feelgood med en nära-döden-touch" också, säger Morgan Larsson.

Morgan Larsson samtalar med Victor Estby under författarfrukosten.
Morgan Larsson samtalar med Victor Estby under författarfrukosten. Foto: Ina Sollander

Under samtalets gång brer han på med sin dialekt stundvis och får hela produktionen att dra på smilbanden och säkert även flera av tittarna.

– I Radhusdisco skriver jag om mobbning och i Kistbyggarna finns det en del sorg. Men jag försöker att få med värme, hopp och humor också, säger Morgan Larsson.

Victor Estby läser upp en del tittarfrågor och en av dem löd: "Hur lyckas du hålla isär alla karaktär när det finns så många"?

– Kistbyggarna har ingen huvudperson och så ville jag ha det. Jag har lärt känna mina karaktärer väldigt bra och tänker ofta på hur de skulle agera i olika situationer och då blir karaktärerna väldigt tydliga för mig.

Morgan Larsson läste även upp delar ur boken under samtalet och började med den annons som finns i starten av boken. Annonsen är den magnet som sammanför de olika karaktärerna.

Kistbyggarna beskrivs som en varm och humoristisk roman om en grupp människor som när de påminns om döden tvingas fråga sig själva vad de egentligen lever för.

– Idén kom när jag läste en nyhetsnotis om en liknande studiecirkel och tänkte vilka galningar. Sedan så kunde jag inte släppa den tanken och ändrade mig och tyckte att de var modiga. Jag började tänka på vilka som kan gå en sådan här kurs och så växte historien fram, säger Morgan Larsson.

Läste högt

Under coronapandemin pratas det mycket om döden och Morgan Larsson var orolig att en bok om kistor inte skulle vara så frestande, men eftersom det finns så mycket hopp och ljus i den så här det faktiskt trillat in en del uppskattande mejl om boken under sommaren, berättar han.

Mot slutet av samtalet diskuterades några av de olika karaktärerna och Morgan Larsson läste upp en del om karaktären Gottfrid och ett stycke som handlade om karaktären Charlie.

– Jag har läst in både Radhusdisco och Kistbyggarna som ljudbok och även om jag är van vid att jobba med min röst så var det en utmaning. Det är en konst och var verkligen utmattande. Jag klarade max att läsa två timmar per gång, säger han.

Det finns en del spänning i böckerna och Larsson berättar att han är rätt förtjust i deckare.

– Man kanske skulle kunna kalla böckerna för spänningsromaner också. Jag gillar när läsaren får vänta en stund, men då ska man också få något i slutet för att man har väntat, förklarar Morgan Larsson.

Hotet Yvonne

I Kistbyggarna så finns det ett hot och det hotet heter Yvonne.

– Hon är lite av en fripassagerare som skapar spänning. Hon är ganska trasig som person men helt underbar. Under första mötet med förlaget var jag orolig att karaktären skulle strykas och förberedde nästan ett försvarstal i huvudet, men lyckligtvis tyckte de om henne, säger Morgan Larsson.

Han är inte rädd för att skriva in sig själv i ett hörn under skrivprocessen och låter svaret i boken värka fram under en längre tid.

– Det är tips att våga lita på att svaren kommer till dig. Det undermedvetna vill hjälpa dig, säger han.

Avslutningsvis kommer frågan om Morgan Larsson själv går i tankarna om att bygga sig en egen kista. Och vem vet om några år, när barnen är lite större, kanske det börjar slipas på en ritning.

Författaren och programledaren Morgan Larsson gästade de digitala bokdagarna.
Författaren och programledaren Morgan Larsson gästade de digitala bokdagarna. Foto: Ina Sollander

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandFritid och livsstilLitteraturMorgan LarssonSommarVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.