Författarna bakom två rätt olika biografier möttes i ett samtal med Yukiko Duke under de digitala bokdagarnas sista sändning i Åmål. Martin Schibbye fick frågor om "Jakten på Dawit" och Anna-Karin Palm berättade om "Jag vill sätta världen i rörelse".
Den sista programpunkten för Bokdagar i Dalslands festivals första del var ett samtal mellan Anna-Karin Palm, Martin Schibbye och Yukiko Duke.
Under lördagskvällen var det två författare bakom två olika typer av biografier som gästade.
– En biografi är i grunden att skriva om någon annan. Att sätta på sig någon annans skor och ge en annan människas perspektiv, säger journalisten och författaren Martin Schibbye.
Han tycker även att innan man gör en biografi måste man ha klart för sig varför man vill skriva om den personen.
En gåta
– Jag såg inte min reportagebok som en biografi från början utan jag såg ett behov att berätta om människan Dawit Isak. Han är som en gåta, säger Schibbye
Det som fick journalisten och författaren Martin Schibbye att skriva "Jakten på Dawit" var hans starka undran om med Isak var som människa och vad det var som drev honom. Det blev hans egen jakt på Isak efter 18 år av tystnad.
– När jag började jobba med frågan så hade ingen journalist blivit insläppt i Eritrea på många år, säger Schibbye.
Han berättar också att han antagligen inte haft lika stort driv i jakten på Isak om han själv inte haft samma erfarenheter av att vara instängd och fråntagen sin yttrandefrihet. Den stora skräcken är att bli bortglömt och det som drev Schibbye när han var fängslad var att en dag kunna berätta sin historia.
Anna-Karin Palm hade ett annorlunda utgångsläge, hon blev uppringd av Eva Bonnier som bad henne att skriva en biografi om Selma Lagerlöf.
– Det var en chock men samtidigt väldigt roligt. Det tog lång tid och ibland hade jag panik. Men jag tänkte att jag själv som en skönlitterär författare kunde möta Selma på ett annorlunda sätt jämfört med de tidigare biografierna som skrivits, säger Anna-Karin Palm.
Skillnaden i en roman är att människan är påhittad.
– Jag samlade in fakta och uppgifter om Selma och försökte berätta dem på ett levande sätt. När man väl började borra i hennes liv upptäckte jag massa saker som jag inte kände till, säger Palm.
Väldigt olika
Schibbye och Palm har haft olika svårigheter i sina processer då Selma Lagerlöf redan är biograferad och för henne gällde det att berätta historien på ett nytt sätt, medan Martin Schibbye fick gräva fram informationen.
Samtalet lett av Yukiko Duke fortsatte med inskickade frågor till de båda författande och de diskuterande bland annat hur Selma Lagerlöf fick rollen som sagotant på tjugolappen och hur Dawit Isaks liv såg ut innan han började publicera kritik mot regeringen. Martin Schibbye berättade om sitt pågående projekt där han besöker alla de platser som nämns i "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" av Selma Lagerlöf.
Avslutningsvis tackade verksamhetsledare Victor Estby alla gäster och påminde tittarna om att den 28-29 augusti fortsätter 20-jubileumsfirandet, då Bokdagar i Dalsland sänder från tingshuset i Mellerud.
Nöjd arrangör
Bokdagar i Dalsland fick en trevlig start på sitt 20-årsfirande. De har bara genomfört halva digitala Bokdagar i Dalsland-festivalen och tittarsiffror blev över 3 400 visningar på Facebook och Youtube. Att jämföra med 2019 års rekordsiffra på 4 000 besökare totalt.
– Det är helt fantastiskt och över alla förväntningar, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Det är första gången vi gör det här och det är så roligt att intresset och gensvaret är så stort när vi satsar på professionella och påkostade sändningar när så många andra ställer in.