Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelt så mycket corona söder om Dalsland

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Det har hittills varit hälften så många konstaterade covid-19-fall i Dalsland jämfört med resten av gamla Älvsborgs län.
Det har hittills varit hälften så många konstaterade covid-19-fall i Dalsland jämfört med resten av gamla Älvsborgs län. Foto: Anders Wiklund/TT

Dalsland har, åtminstone fram till nu, varit relativt förskonat under pandemin. Smittspridningen har proportionellt sett varit nära dubbelt så stor i resterande del av gamla Älvsborgs län.

Coronastatistiken på regionnivå säger inte speciellt mycket av värde för dalslänningar. Därtill är Göteborg med omnejd allt för dominant. Men när regionen delas upp efter gamla gränser blir siffrorna mer intressanta.

Älvsborgskommunerna med dess 497 000 invånare hade den 19 juli, när senaste statistiken sammanställdes, totalt 4829 personer som är eller har varit drabbade av covid-19. Knappt en smittad per hundra, med andra ord. Samma relation gäller för hela Västra Götalandsregionen, med 1,7 miljoner invånare och 17 000 smittade.

Tittar man däremot närmare på de nedbrutna siffrorna så visar det sig att pandemin slagit ganska ojämnt över gamla Älvsborg. Skiljelinjen går ungefär vid Göta älv. I norra delen av det gamla länet, i de helt dalsländska kommunerna Åmål, Mellerud, Bengtsfors, Dals Ed och Färgelanda finns sammanlagt 248 coronasmittade på 43 120 invånare, vilket kan jämföras med 4 581 smittade på 454 234 invånare i Älvsborgs övriga 14 kommuner.

Om Dalsland proportionellt sett hade varit lika hårt drabbat av pandemin som resten av det gamla länet så skulle antalet smittade uppgå till 435 personer, vilket är 43 procent fler än i dag.

Tilläggas bör att skillnaden mellan nord och syd slätas ut rejält om Vänersborgs kommun, vars totalyta till stor del ligger i Dalsland, räknas samman med Åmål, Bengtsfors, Mellerud, Dals Ed och Färgelanda. Då stiger antalet coronasmittade, från 248 personer till 573. En ökning motsvarande 131 procent.

På enskild kommunnivå har Dals Ed haft näst minst antal smittade per 10 000 personer i Västra Götaland med 31 bekräftade fall, vilket för Ed, som bara har 4 800 invånare, motsvarar 15 fall totalt. Allra minst antal smittade har Strömstad (23 fall/10 000 invånare).

Åmål placerar sig några pinnhål under övriga de kommuner som klarat sig bäst med 61 bekräftade coronafall per 10 000 invånare. 15 av regionens 49 kommuner har lägre noteringar än Åmål.

Artikeltaggar

CoronavirusetDalslandVård och omsorgÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.