Hoppa till huvudinnehållet

Tegnell om ökade smittan i världen: Oroande

Publicerad:
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, medverkar vid onsdagens pressträff. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Globalt syns en "väldigt negativ" trend i smittspridningen av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Även i Europa ökar fallen.

– Vi trodde det skulle hända först framåt hösten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Över 16 miljoner har bekräftats smittade av coronaviruset i världen – och fallen ökar. Virusspridningen har också börjat öka i flera länder i Europa, bland annat Spanien, Rumänien och Belgien.

– Det är oroande om den här trenden börjar nu, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma presskonferensen.

Han säger att Folkhälsomyndigheten förutspått en ökning först framåt hösten.

"Sitt still i båten"

I Sverige fortsätter dock att antalet fall av bekräftat smittade att minska. Anders Tegnell får fråga på presskonferensen kring svenskarnas resande och att coronasmittan stiger på olika håll i världen.

– Vår bedömning är att det är så pass få personer som teoretiskt sett skulle komma hem med något, med tanke på att smittan är väldigt regional i många av de här länderna. Vår bedömning är att riskerna inte är jättehöga.

Folkhälsomyndigheten har heller inga planer på att ändra någon av sina allmänna råd eller rekommendationer inför hösten.

– Just nu är det inför hösten att sitta lite still i båten, så att vi inte triggar igång någonting när många kommer tillbaka till sina arbetsplatser, säger Anders Tegnell.

"Tveka inte"

Det senaste dygnet har ytterligare två personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har därmed 5 702 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 79 494 personer bekräftats smittade, vilket är 99 fler än i måndags.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att Sverige har en stor tillgänglig intensivvårdskapacitet.

– Det är viktigt att vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, men det är också viktigt att man inte tvekar att söka sjukvård om man behöver det, betonar Sandwall.

Klara Stefansson / TT

Artikeltaggar

Anders TegnellCoronavirusetFolkhälsomyndighetenJohanna SandwallSocialstyrelsenSverigeVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.