Hoppa till huvudinnehållet

Actionpark på Mossängen – men först mer pengar

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Ricky Holmström, Dennis Hareskog och Björn Johansson från Åmåls gymnastikförening kämpar för att planen på en actionpark vid Mossängens IP ska bli verklighet.
Ricky Holmström, Dennis Hareskog och Björn Johansson från Åmåls gymnastikförening kämpar för att planen på en actionpark vid Mossängens IP ska bli verklighet. Foto: Andreas Dagström

En vad det sägs unik sportanläggning är tänkt att ta plats vid Mossängens IP. Åmåls gymnastikförening går snart från ord till handling med sin actionpark. Men det saknas fortfarande lite pengar för att färdigställa projektet.

Halva byggkostnaden för actionparken, 370 000 kronor, har Riksidrottsförbundet redan lovat att bidra med, när väl resten av pengarna är i hamn.

Projektet beräknas alltså gå loss på cirka 740 000 kronor totalt, trots att mycket av arbetet ska göras ideellt.

– Läget ser bra ut. Vi jobbar stenhårt för att knyta till oss sponsorer, både privatpersoner och företag, säger Ricky Holmström, ordförande för Åmåls gymnastikförening.

Så här är det tänkt att actionparken ska se ut.
Så här är det tänkt att actionparken ska se ut.

Upprinnelsen till satsningen är ett medborgarförslag som två tonårskillar lämnade in till kommunen 2014. Killarna ville ha en skateboardramp, vilket de visserligen inte fick då, men andra aktörer, särskilt gymnastikföreningen, nappade på idén och har vidareutvecklat den.

– Det känns bra att planen har fått växa fram långsamt. Från början var layouten mycket simplare, säger styrelsemedlemmen Björn Johansson.

Det var kommunen som föreslog att actionparken ska byggas på den gamla grusfotbollsplanen.
Det var kommunen som föreslog att actionparken ska byggas på den gamla grusfotbollsplanen.

Ursprungligen ville gymnastikföreningen också att actionparken skulle ligga vid hamnen, men det satte kommunen stopp för. Istället föreslogs den gamla grusfotbollsplanen vid Mossängens IP. En bra lösning, anser de drivande i projektet.

– Fördelen är att det finns mer yta tillgängligt här, säger Ricky Holmström.

Som planen ser ut kommer actionparken bestå av två ganska olika halvor: en skateboarddel på 32 gånger 19 meter och en parkour-/gymnastikdel på 30 gånger 24 meter.

– Det finns ingen liknande anläggning i Sverige. Den kommer att vara unik, kanske för hela världen, säger Ricky Holmström.

Skateboardåkarna får en slät betongplatta att åka på med mobila hinder i trä medan parkourutövarna och gymnasterna har mer rejäla, fasta konstruktioner att tillgå. Kronan på verket blir en stor luftkudde, åtta gånger åtta meter, som användaren kan hoppa på, antingen från avsatser eller en så kallad airtrack. Det sistnämnda är ett slags lång hård studsmatta.

Björn Johansson, med ansvar för skateboarddelen, och parkourtränaren Dennis Hareskog tror mycket på projektet.
Björn Johansson, med ansvar för skateboarddelen, och parkourtränaren Dennis Hareskog tror mycket på projektet.

– Parken kommer att locka folk utifrån, ingen tvekan om det, säger Ricky Holmström, och parkourtränaren Dennis Hareskog tillägger:

– Vi har redan fått förfrågningar om att hålla läger här.

Målet är att bygget ska starta under hösten och vara färdigt nästa vår. Men då krävs det i första hand mer pengar på kontot.

– Ungefär en tredjedel av pengarna som vi måste ordna fram själva är inne, säger Ricky Holmström, som hoppas på ekonomiskt stöd från allmänheten, både privatpersoner och företag, enligt många-bäckar-små-principen.

Responsen actionparken har fått i sociala medier visar åtminstone att planen är uppskattad.

– Vi har fått otroligt bra feedback, säger Holmström.

Artikeltaggar

GymnastikMossängens IPRiksidrottsförbundetSkateboardSäffle ParkourÅmåls GF

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.