Tegnell: Vi kommer alltid se dödsfall

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Från vänster Thomas Lindén, avdelningschef Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Foto: Ali Lorestani/TT
Antalet nya fall och dödsfall i covid-19 ligger kvar på låga nivåer i Sverige, men oron för nya utbrott i höst gör att rekommendationen om hemmajobb ligger kvar året ut.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer få uppleva en tid helt fri från covid-dödsfall.

Det senaste dygnet har ytterligare nio personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Därmed har 5 739 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 80 100 personer bekräftats smittade, vilket är 318 fler än i onsdags.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det tre faktorer som spelar in i den betydliga minskningen av antalet nya sjukdomsfall och dödsfall i Sverige.

– Dels att vi fortsätter att hålla avstånd, trots att det ser trångt ut på en del ställen i landet. Sedan är det vädret, vi är ute mycket och det gör smittspridningen mycket långsammare. Slutligen immuniteten, som säkert också spelar roll.

Hur stor immunitet har vi i samhället?

– Det är svårt att få en bra siffra på. Vi har fått väldigt många mätvärden från olika aktörer. Vi tror att den ligger runt 25–30 procent eller högre i Stockholm, men vi vet inte. Det viktigaste är att vi ser en snabb minskning av antalet fall, vilket tyder på att vi har en hög andel immuna.

"Kommer alltid orsaka dödsfall"

Anders Tegnell tror inte att det kommer en tid helt fri från covid-dödsfall i Sverige.

– Inte så länge vi har någon smittspridning över huvud taget. Sjukdomen kommer alltid att orsaka dödsfall bland äldre och väldigt sjuka, precis som influensan gör i dag.

Vid en extrainsatt pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) vid lunchtid meddelade Tegnell att rekommendationerna att jobba hemifrån om möjligt ligger kvar året ut.

– Vi kommer troligtvis att ha en fortsatt smittspridning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittspridning tidigare, sade han.

Länsstyrelsens uppdrag

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att informera om hur viktigt det är att myndigheternas rekommendationer följs, inte minst i kollektivtrafiken.

– Det är ett viktigt uppdrag där de inte bara ska följa utvecklingen, utan också arbeta aktivt med information och samla goda exempel och aktivt uppmana aktörer att följa dessa exempel, uppgav socialminister Lena Hallengren.

– De har sedan tidigare haft ett uppdrag att följa utvecklingen och det de har sett är att det ser väldigt olika ut över landet, att det ibland varit för mycket trängsel på badplatser och restauranger.

Behövs det ny lagstiftning, exempelvis för att personal inom kollektivtrafiken ska kunna avvisa resenärer av smittskyddsskäl?

– Lagstiftning tar tid, så här är det viktigt att branscherna själva tar fram rekommendationer som ska följas. Någon ny lagstiftning är inte planerad, sade Hallengren.

Liten men viktig

Enligt Anders Tegnell är kollektivtrafiken antagligen inte någon större källa till smittspridning. Risken att smittas är betydligt större i hemmet eller på arbetsplatsen.

Så varför är det då så viktigt med riktlinjer för kollektivtrafiken?

– För att kollektivtrafiken är en viktig källa till smittspridning. Den är inte så stor, men det är antagligen där den flyttar mellan olika grupper.

Socialminister Lena Hallengren (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell på gemensam pressträff.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.