Studie: Nära hälften med antikroppar var symptomfria

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det svårt att bedöma hur stor roll asymtomatisk smitta har för spridningen av coronaviruset. Arkivbild
Foto: Magnus Andersson/TT
En stor del av den vårdpersonal på 22 äldreboenden i Stockholm som testats positivt för antikroppar har inte haft några symptom på covid-19, visar en ny svensk studie publicerad i Infection Ecology & Epidemiology.

Av de 1 005 personer som testades positivt hade 23 procent antikroppar mot viruset. Men av dem uppgav närmare hälften, 46,5 procent, att de inte hade haft några sjukdomssymptom.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det svårt att bedöma hur stor roll asymtomatisk smitta har för spridningen av coronaviruset.

– Att säga vem som är asymtomatisk och inte tror jag är jättesvårt att veta. Jag tror man kommer väldigt långt om man säger att känner du dig det minsta sjuk på morgonen, stanna hemma och gå och testa dig så fort som möjligt om du jobbar inom äldrevården, säger han till Svenska Dagbladet.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.