Hoppa till huvudinnehållet

Solig säsongsavslutning på Tollebol

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Sommarsäsongen 2020 på Tollebol avslutades i strålande solsken med musikskoj och prisutdelning medan våffeljärnen gick varma i kvarnkafet.
 Christoph Koczulla och Jonas Koczulla från Hannover i Tyskland tyckte att det var roligt att mata kossor.
Sommarsäsongen 2020 på Tollebol avslutades i strålande solsken med musikskoj och prisutdelning medan våffeljärnen gick varma i kvarnkafet. Christoph Koczulla och Jonas Koczulla från Hannover i Tyskland tyckte att det var roligt att mata kossor. Foto: Karin Olsson

I söndags var det dags att säga hej då till djuren på ängen och att avnjuta sommarens sista våffla i kvarnkaféet. Säsongen på Tollebol avslutades i strålande sol med prisutdelning för cykelrundorna och musikskoj med Gunnar Källström och Örjan Hjorth.

Åmåls västra byalag hade minst sagt tur med vädret när säsongen avslutades på Tollebols kvarn. Söndagen bjöd på högsommarvärme och strålande sol och det var många som kommit för att ta chansen att äta ännu en våffla eller klengås i kvarnkaféet. I vissa fall kanske det även var första besöket någonsin vid den gamla kvarnen, strax utanför Åmål.

Järnen gick varma

Anneli Svensson, som tillsammans med Viktor Johansson skött driften av kvarnkaféet, är klart nöjd med sin premiärsäsong och tycker särskilt att det är kul att det är många Åmålsbor som i år besökt Tollebols kvarn för första gången.

– Det har varit jättekul i sommar och idag har varit en av de bästa dagarna. Våffeljärnen har gått varma och vi har haft fullt upp, säger Anneli Svensson.

Många tog sommarens sista chans att fika i kvarnkaféet på Tollebol under söndagseftermiddagen.
Många tog sommarens sista chans att fika i kvarnkaféet på Tollebol under söndagseftermiddagen. Foto: Karin Olsson

Skyltar med uppmaningar att hålla avstånd i köer på grund av corona, verkade fungera bra och kvarnen har fått fler sittplatser både inne och ute. Även källaren har inretts med extra bord och stolar.

Hoppas på mjöl

– Vi var ju lite oroliga i våras hur det skulle gå, men det har gått bättre än vi vågade hoppas på. Matvåfflorna har varit uppskattade och den dalsländska glassen likaså. Vi får hoppas att mjölmalningen kan komma igång igen till nästa år, för det har varit efterfrågat, säger Anneli Svensson.

Nettan Bäckström och Sara Bäckström handlade grönsaker  av Tobias Åkesson från Lyckans gård.
Nettan Bäckström och Sara Bäckström handlade grönsaker av Tobias Åkesson från Lyckans gård. Foto: Karin Olsson

Även Ellionor Moberg, ansvarig för Mötesplats Tollebols kvarn, är mycket nöjd med säsongen. Hon lyfter gärna fram sommarens unga feriepraktikanter, den trevliga atmosfär som hon tycker har skapats kring kvarnkaféet och inte minst de ideella krafter i byalaget, som bakar och ställer upp på andra sätt,

– Det har varit lite blandat med sol och regn, men det har varit en fantastisk säsong. Djuren är alltid uppskattade och det känns som att det varit fler yngre familjer här i år, säger Ellionor Moberg.

Nytt med bin

Ett särskilt tack gick till de djurägare i trakten, som lånat ut sina grisar, nötkreatur, höns och kaniner under sommaren. Andreas Johansson från Larsbol stod för årets nytillskott i utlån av djur.

– Vi har fått ha en bikupa här med några tusen nordiska bin och det är vi glada för. Det är en utrotningshotad art och bina, som gör ett jättejobb är sällskapliga och vänliga, säger Ellionor Moberg.

Vanja Augustsson är en av cykelrundornas trognaste deltagare och var en av de nio vinnare som fick ta emot en värdecheck på 100 kronor.
Vanja Augustsson är en av cykelrundornas trognaste deltagare och var en av de nio vinnare som fick ta emot en värdecheck på 100 kronor. Foto: Karin Olsson

Anders Bäckström, ordförande i Åmåls västra byalag, summerade även han en bra säsong och var nöjd med att cykelrundorna fungerat bra trots corona och en del regn. Tillsammans med Ellionor Moberg delade han ut priser till tio av sommarens deltagare i cykelrundorna. Första priset, en värdecheck på 3000 kronor på Maks cykelservice, gick till Karl-Åke Nilsson, medan övriga nio vinnare fick var sina värdecheckar på 100 kronor från Åmål handel.

Familjevänligt program

Artisterna Gunnar Källström och Örjan Hjorth bjöd på ett familjevänligt program under söndagen. Tyvärr var det inte så många barn närvarande just då, men musik och skoj och klassiska visor som "Krakel spektakel", "Lille katt" och "Blommig falukorv" går hem i flera generationer och verkade uppskattas även av äldre personer i publiken.

Vinnare av sommarens cykelrundor 2020:

1. Karl-Åke Nilsson (värdecheck 3000 kronor på Maks cykelservice)

2. Alexander Blixtfelt Elvborn

3. Jörgen Westman

4. Elke Forsberg

5. Elisabet Hegge Persson

6. Maria Kjellman

7. Vanja Augustsson

8. Ayo victor S Adeyemi

9. Sofia Olivarez

10. Annechelotte Kraaij

Ellionor Moberg tackade grannar som lånat ut djur under sommaren, samt medlemmar i byalaget som ställt upp på olika sätt. Byalagets ordförande Anders Bäckström är en av de som varit behjälpliga.
Ellionor Moberg tackade grannar som lånat ut djur under sommaren, samt medlemmar i byalaget som ställt upp på olika sätt. Byalagets ordförande Anders Bäckström är en av de som varit behjälpliga. Foto: Karin Olsson
Viking Bäckström tränade på att skjuta mål i solskenet och Thomas Pettersson hade tagit plats mellan målstolparna.
Viking Bäckström tränade på att skjuta mål i solskenet och Thomas Pettersson hade tagit plats mellan målstolparna. Foto: Karin Olsson
Jenni Varis och snälla ridskoleponnyn Trixie erbjöd ridturer för barnen.
Jenni Varis och snälla ridskoleponnyn Trixie erbjöd ridturer för barnen. Foto: Karin Olsson
Emil Elofsson är ett av alla barn som gillar att springa ikapp med djuren på löparbanan.
Emil Elofsson är ett av alla barn som gillar att springa ikapp med djuren på löparbanan. Foto: Karin Olsson
Ellionor Moberg tycker att Mötesplats Tollebols kvarn har haft en fantastiskt bra säsong.
Ellionor Moberg tycker att Mötesplats Tollebols kvarn har haft en fantastiskt bra säsong. Foto: Karin Olsson
Anneli Svensson tycker att det har gått väldigt bra med kaféet totalt under sommaren och gläds åt många besökande Åmålsbor.
Anneli Svensson tycker att det har gått väldigt bra med kaféet totalt under sommaren och gläds åt många besökande Åmålsbor. Foto: Karin Olsson
Nellie Lövenhamn hade fullt sjå med att bära ut våfflor till sommarens sista fikagäster på kvarnkaféet.
Nellie Lövenhamn hade fullt sjå med att bära ut våfflor till sommarens sista fikagäster på kvarnkaféet. Foto: Karin Olsson
Ur en hatt trollade Gunnar Källström fram alla olika djur och karaktärer ur visan "Lillle katt", inklusive "Lille mor", som han själv gestaltade.
Ur en hatt trollade Gunnar Källström fram alla olika djur och karaktärer ur visan "Lillle katt", inklusive "Lille mor", som han själv gestaltade. Foto: Karin Olsson
Örjan Hjorth och Gunnar Källström bjöd på musikskoj under avslutningsdagen.
Örjan Hjorth och Gunnar Källström bjöd på musikskoj under avslutningsdagen. Foto: Karin Olsson
Feriepraktikanten Isac Fridlund har bland annat fått jobba med försäljning av lokalproducerade varor.
Feriepraktikanten Isac Fridlund har bland annat fått jobba med försäljning av lokalproducerade varor. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

Anders BäckströmAndreas JohanssonGunnar KällströmJörgen WessmanNyheterSommarTollebolÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.