Hoppa till huvudinnehållet

Hotellen återhämtar sig från coronasmällen

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Lasse Orava, som äger Stadshotellet och Dalhall ihop med sin hustru Elisabeth, saknar de norska gästerna.
Lasse Orava, som äger Stadshotellet och Dalhall ihop med sin hustru Elisabeth, saknar de norska gästerna. Foto: Andreas Dagström

Även om frånvaron av utländska turister fortfarande är kännbar för Stadshotellet och Dalhall, så har ändå verksamheterna repat sig hyfsat efter coronaraset i våras.

– De flesta av våra anställda är tillbaka, säger ägaren Lasse Orava.

Besöksnäringen drabbades både snabbare och hårdare än många andra branscher av pandemin. Redan den 20 mars gick ett pressmeddelande ut om att nästan hela personalstyrkan, totalt 23 fastanställda, hade permitterats eller varslats om uppsägning på Stadshotellet och Dalhall i Åmål. Kvar blev bara tre personer, inklusive ägarparet Lasse och Elisabeth Orava.

Vad har hänt sedan dess?

– Perioden mars-maj är bara att glömma. Den behöver vi inte få tillbaka. Men sedan vände det lite när det blev fritt fram att resa inom Sverige igen, säger Lasse Orava.

För att skydda sjukvården och begränsa smittspridningen avrådde Folkhälsomyndigheten under våren från icke nödvändiga resor. Restriktionen hävdes dock den 13 juni.

– Vi märkte en skillnad ganska direkt i att beläggningen började gå upp, säger Lasse Orava.

Hur bra blev återhämtningen?

– Det har inte legat på normal sommarnivå. Vi saknar norrmännen för mycket, även om tappet kompenseras lite av att vi haft något fler svenska gäster än annars. Jag trodde nog att det skulle komma fler Norge när de öppnade gränsen mot Värmland. Att några skulle smita över hit, men så har det inte blivit.

Vanligtvis brukar beläggningsgraden på Stadt vid den här tiden på året ligga kring 80-90 procent, men nu rör det sig snarare om 60-70 procent. Arkivbild.
Vanligtvis brukar beläggningsgraden på Stadt vid den här tiden på året ligga kring 80-90 procent, men nu rör det sig snarare om 60-70 procent. Arkivbild. Foto: Andreas Dagström

Vanligtvis brukar Stadshotellet ha en beläggningsgrad på 80-90 procent och Dalhall 60-70 procent under högsäsong, men nu har det varit 60-70 procent på Stadshotellet och 30-50 procent på Dalhall. Märkbara tapp, med andra ord, även om nivåerna nu ligger en bra bit över hur det var i början av pandemin.

– Vi stängde Dalhall under våren. Den lilla efterfrågan på logi som fanns koncentrerades till Stadshotellet. Rummen där räckte gott och väl. Men sedan den 1 juli är Dalhall igång som vanligt, säger Lasse Orava. Vi försöker hela tiden anpassa kostymen så att vi håller oss flytande ekonomiskt.

Större delen av personalstyrkan är också tillbaka. Både permitteringar och varsel är nu upphävda för de flesta, men inte alla.

Vädret i augusti har inneburit ett välkommet uppsving för hotellrestaurangen Bakfickan, säger Lasse Orava. Arkivbild.
Vädret i augusti har inneburit ett välkommet uppsving för hotellrestaurangen Bakfickan, säger Lasse Orava. Arkivbild. Foto: Andreas Dagström

Värst drabbade är timvikarierna, en trofast kärna på tio-tolv personer, som det inte funnits något behov av under våren och sommaren.

– Vanligtvis brukar vi ha stor användning varje vecka av våra timanställda vid bröllop och liknande, men allt sånt har blivit avlyst under våren och sommaren, säger Lasse Orava.

Tidigare har hotellägaren uttryckt vissa förhoppningar om att läget kan återgå till det normala vid årsskiftet.

Tror du det fortfarande?

– Det är min högst amatörmässiga gissning. Jag brukar annars alltid försöka vara positiv i mitt tankesätt, men nu har det ofta känts som att det bästa vore att skita i hela 2020 och hoppas på 2021. Om vändningen sedan kommer innan är det bara bra, men jag tror att de rekommendationer och läget som gäller nu håller i sig året ut, säger Lasse Orava.

Artikeltaggar

DalhallLasse OravaNäringslivTurismÅmålÅmåls stadshotell

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.