Hoppa till huvudinnehållet

Spännande bok om utsatta maskrosbarn

Publicerad:
I juli kom Maskrosbarnen och stöldligan på Idus förlag. Det är Jenny Jennerheds debut. Maskrosbarnen och stöldligan är Jenny Jennerheds författardebut.
I juli kom Maskrosbarnen och stöldligan på Idus förlag. Det är Jenny Jennerheds debut. Maskrosbarnen och stöldligan är Jenny Jennerheds författardebut. Foto: Tommy Löfgren

Det var med blandade känslor Jenny Jennerhed nyligen väntade på att hennes första bok skulle lämna tryckeriet.

Men med fina recensioner i ryggen planerar hon redan för en uppföljning. Och den boken kan mycket väl komma att skrivas i Dalsland med det nyinköpta fritidshuset i Fengersfors som bas.

I juli debuterade Jenny Jennerhed med barnboken Maskrosbarnen och stöldligan på Idus förlag. Det var en dröm som blev verklighet och början på något nytt.

I Dalsland

Hon bor med sin familj i Kode utanför Kungälv, men har lång anknytning till Dalsland. Många somrar har hon tillbringat i Dåverud utanför Bengtsfors där föräldrarna hade en sommarstuga.

Jenny Jennerhed har tillbringat många somrar i föräldrarnas sommarhus i Dåverud utanför Bengtsfors. Nu har hon och maken köpt en fritidsstuga i Fengersfors.
Jenny Jennerhed har tillbringat många somrar i föräldrarnas sommarhus i Dåverud utanför Bengtsfors. Nu har hon och maken köpt en fritidsstuga i Fengersfors. Foto: Tommy Löfgren

För en dryg vecka sedan köpte hon och hennes man en nybyggd fritidsbostad vid Käppesjön utanför Fengersfors. Den ligger långt in i skogen och nås först efter flera kilometer på en smal grusväg just där ingen tror att det finns något.

– Här är så fint. Här kan jag tänka mig att bara finnas till och skriva, berättar hon när Dalslänningen kommer på besök.

Jenny Jennerhed arbetar som sjuksköterska på halvtid vilket gav henne möjlighet att ta tag i skrivandet och bli författare, även om hon värjer sig för den titeln.

Kändes fantastiskt

Känslan när hon fick ta i sin egen bok första gången var ren lycka.

– Men författare, det känns så stort. Jag skriver bara på mitt sätt och berättar en historia. Jag är fortfarande sjuksköterska.

Skrivit har hon däremot gjort mer eller mindre i större delen av livet, men bara för sig själv.

En viktig inspirationskälla var hennes farmor som diktade sånger, skrev berättelser och hittade på historier. Men någon tanke på att göra något av sitt eget skrivande hade hon inte förrän efter att hon fått sina två barn.

– Då hände något. Jag blev så känslig och började skriva av mig mina känslor. En dag fick jag en idé om två barn som växer upp under svåra förhållanden.

Det blev Maskrorsbarnen och stöldliga, som vänder sig till barn mellan 9–12 år. När hon väl visste var boken skulle handla om skrev hon fort och sände in till förlaget.

Sedan följde en lång och spänd väntan innan det kom ett svar, som dessutom var positivt. I början av juli kom boken ut.

Utsatta barn

Den handlar om två barn som far illa i sin hemmiljö.

Det är Isa som har en alkoholiserad mamma och Noel med en pappa som lider av psykisk ohälsa.

Den tar upp mobbning, utanförskap och vänskap. Isa och Noel ger sig ut på ett litet äventyr och får hjälp av en hemlös man och hans hund.

Vill nå många

– Det är viktiga ämnen. Jag hoppas att många blir nyfikna och vill läsa boken och ta den till sig, säger Jenny Jennerhed.

Den är inte självbiografisk utan bygger på erfarenheter berättat ur barnens perspektiv.

Nu planerar hon för en fortsättning på barnens historia. På sikt kan det även bli en vuxenroman.

Artikeltaggar

AlkoholismBengtsforsDalslandDalslänningenFengersforsJenny JennerhedKodeKungälvLitteraturMobbningNöje/KulturNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.