Hoppa till huvudinnehållet

Edsprästen blev muslim i Marocko

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
2001 installerades Leif Skjetne som präst i Dals-Ed. Numer bor han i Marocko och har konverterat till islam.
2001 installerades Leif Skjetne som präst i Dals-Ed. Numer bor han i Marocko och har konverterat till islam.

I oktober 2001 välkomnades Leif Skjetne till Dals-Ed som den förste kyrkoherden i Norra Dal sedan det blev nya kontraktsgränser. Han installerades av biskop Bengt Wadensjö. I dag heter Leif Skjetne Ahmed, är muslim efter att ha flyttat till Marocko och hans konvertering skildras i SVT-dokumentären "Bekännelsen" som snart har världspremiär.

Installationen  leddes av biskop Bengt Wadensjö i närvaro av såväl svenska som norska prästkollegor i procession då han efterträdde Henrik Flemberg.
Installationen leddes av biskop Bengt Wadensjö i närvaro av såväl svenska som norska prästkollegor i procession då han efterträdde Henrik Flemberg. Foto: Lars Liedström

Leif Skjetne var uppvuxen i Oslo och flyttade 1984 till Sverige. Han kom till Vägsjöfors i Torsby kommun 1999 och mellan åren 2001 till 2003 tjänstgjorde han som präst i Dals-Eds församling. Dalslänningen var på plats vid installationen som leddes av biskop Bengt Wadensjö i närvaro av såväl svenska som norska prästkollegor i procession då han efterträdde Henrik Flemberg.

Tordönstämma

– Käre realister! Så inledde norskfödde Leif Skjtene sin första predikan efter ett mottagandet. Med tordönstämma sade han att bygga sin tillvaro på en realism det är också att stå på en säker grund, står det att läsa i Dalslänningens referat den 12 oktober 2001.

Filmarna Tomas Blideman och Alex Bolevin har följt Leif/Ahmed i över ett år. Det har resulterat i dokumentären ”Bekännelsen”,
Filmarna Tomas Blideman och Alex Bolevin har följt Leif/Ahmed i över ett år. Det har resulterat i dokumentären ”Bekännelsen”,

– Om Du drabbas av sjukdom, vad hjälper dig då dina fulla lador. Om Du drabbas av ett handikapp, vad hjälper Dig då Dina fulla lador. Vi måste förvalta vårt arv, vi måste bygga vårt liv på en och säker grund den grunden är Jesus Kristus, menade kyrkoherde Leif Skjetne då.

Leif Skjetne vid prästvigningen i oktober 2001 oktober i närvaro av såväl svenska som norska prästkollegor i procession.
Leif Skjetne vid prästvigningen i oktober 2001 oktober i närvaro av såväl svenska som norska prästkollegor i procession.

Tvivlade

Prästen Leif bar på en hemlighet under sin fortsatta karriär på andra orter. Han hade börjat tvivla på sin kristna tro och funderade på att konvertera till islam. Av rädsla för omgivningens reaktioner vågade han inte berätta för någon om sitt tvivel. Samtidigt vill han inte framstå som falsk gentemot vänner och församling.

Prästen Leif hade börjat tvivla på sin kristna tro och konverterade till islam och blev Ahmed. Han har inga uppdrag men kan läsa Suran i Koranen på arabiska.
Prästen Leif hade börjat tvivla på sin kristna tro och konverterade till islam och blev Ahmed. Han har inga uppdrag men kan läsa Suran i Koranen på arabiska.

– Han gick i moskén på fredagar och predikade i kyrkan på söndagar, berättar dokumentärfilmaren Tomas Blideman som följt honom.

För att inte bli avslöjad fattar Leif ett drastiskt beslut. 2018 sålde han allt och körde med sin rostiga Volvo och två hundar till Marocko. Samtidigt har ryktet om Leifs konvertering nått församlingen som börjar planera en räddningsaktion - för att få tillbaka Leif till Sverige, och den kristna tron. Dock återvände Leif/Ahmed till Sverige 2020 för att bli avkragad av biskopen.

Filmarna Tomas Blideman och Alex Bolevin har följt Leif/Ahmed i över ett år. Det har resulterat i dokumentären ”Bekännelsen”,
Filmarna Tomas Blideman och Alex Bolevin har följt Leif/Ahmed i över ett år. Det har resulterat i dokumentären ”Bekännelsen”,

– Numer lever han ett pensionärsliv i Marocko, berättar Tomas Blideman.

Världspremiär

Filmarna Tomas Blideman och Alex Bolevin har följt Leif/Ahmed i över ett år. Det har resulterat i dokumentären ”Bekännelsen”, som sänds i SVT 1 den 8 september. Innan dess blir det världspremiär för filmen i hans tidigare hemkommun Värnamo måndag 24 augusti

Artikeltaggar

DalslänningenEtik och religionHenrik FlembergIslamMarockoNyheterSverigeSVTTorsby kommunVägsjöforsVärnamo

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.