Hoppa till huvudinnehållet

Coronaläget i länet: Trängsel i kollektivtrafiken

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Uddevalla är en av kommunerna i Västra Götaland som rapporterar om att det uppstår trängsel i kollektivtrafiken.
Uddevalla är en av kommunerna i Västra Götaland som rapporterar om att det uppstår trängsel i kollektivtrafiken. Foto: NLT arkiv

Länsstyrelsens sammanställning av coronaläget i Västra Götaland vittnar om att sommaren är slut. Trängsel på badstränder är inte längre något bekymmer, i stället rapporteras om problem med att hålla avstånd i kollektivtrafiken.

Länsstyrelsen sammanställer till regeringen varje vecka hur kommunerna i Västra Götaland upplever efterlevnaden av coronarekommendationerna.

Det är tydligt att sommargästerna har lämnat och nu när semestrar och sommarlov är slut är det i stället trängsel i kollektivtrafiken som är huvudproblemet på flera håll i länet. Fler turer, fortsatt uppmaning om att jobba hemifrån och förskjutningar i schemat för skolelever har inte räckt till.

Åmåls kommun upplever inga stora bekymmer för tillfället, enligt länsstyrelsens kriterielista. Det handlar här mer om att det uppstår enskilda ansträngda situationer.

Även i Åmål håller man koll på kollektivtrafiken, där ett av de största problemen är att få ordning på skolresorna.

– Det funkar, men det är inte helt utrett än och förvaltningen jobbar med det. Vi måste samverka mer med Västtrafik, säger säkerhetssamordnaren Daniel Andersson.

Höjd för enskilda utbrott

Kommunen jobbar med att ta höjd för att enskilda utbrott kan bli besvärliga framöver. Sannolikheten för ett utbrott liknande festen i Ed ses som hög. Och om det då exempelvis handlar om stora delar av personalen på en strategiskt viktig arbetsplats, kan även ett litet smittoutbrott drabba hårt.

Smittskyddsläkare är oroliga för tendenserna att inte minst de unga slappnar av och kanske inte bryr sig om restriktionerna. Risken är att de blir smittbärare, även om de inte skulle bli allvarligt sjuka själva. Länsstyrelserna och kommunerna har därför till skolstarten gjort en särskild film: "Skydda en mormor".

Artikeltaggar

CoronavirusetLänsstyrelsenTrafikVård och omsorgVästra Götalands länÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.