Hoppa till huvudinnehållet

Polisen säger nej till nya publikförslaget

Publicerad:
Polismyndigheten är kritisk till förslaget om att tillåta undantag i förbudet mot tillställningar med fler än 50 deltagare. Arkivbild
Polismyndigheten är kritisk till förslaget om att tillåta undantag i förbudet mot tillställningar med fler än 50 deltagare. Arkivbild Foto: Andreas Hillergren/ TT

Polisen säger nej till förslaget om att tillåta större publik vid vissa evenemang.

Myndigheten påpekar att resurser saknas för att se till att reglerna följs.

Polisen varnar också för att regelverket kring olika typer av evenemang riskerar att bli snårigt och svårtillämpat.

I polisens remissvar till regeringen står att regeringens förslag riskerar att leda till att förtroendet för polisen minskar då man "saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens för att leva upp till de krav som ställs".

Vill lätta upp

Regeringen vill lätta upp förbudet mot sammankomster och tillställningar med mer än 50 personer för evenemang med sittplatser. Det handlar framförallt om kultur- och sport.

Regeringens föreslag innebär dock att evenemangen måste genomföras på ett smittsäkert sätt. Bland annat behöver arrangören se till att ett avstånd på två meter kan upprätthållas bland publiken. Det ska också finnas ett nytt höjt tak för hur många som får delta.

Folkhälsomyndigheten har i sitt remissvar föreslagit ett tak högst 500 personer och att avståndet mellan dem ska vara en meter.

Polisen skriver att man i de allra flesta fall inte kommer att ha möjlighet att bedriva någon tillsyn av sammankomsterna och tillställningarna.

Saknar möjligheter

Polisen påpekar också att man inte har juridiska möjligheter att ställa upp villkor för hur arrangören ska se till att deltagarna kan hålla avstånd till varandra. Det kan till exempel handla om arrangemang när publiken kommer eller går till lokalen eller arenan, eller om tydliga avståndsmarkeringar vid sittplatserna

En annan del av regeringens förslag innebär att restauranger och caféer med artister som uppträder ska undantas från förbudet mot fler än 50 deltagare.

Regeringen anser att det räcker med att de följer den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringställen.

Tillåta löplopp?

Polisen pekar på problem med att ändra reglerna för vissa tillställningar, men inte för andra. Att införa lättnader i förbudet mot fler än 50 personer för till exempel danstillställningar inne på restauranger men inte för till exempel motionslopp ute i skog riskerar att framstå som svårförståeligt, anser myndigheten.

– Hur gör man för att se till att det inte blir trängsel vid ett maraton? Det krävs nog betydligt mer tänkande för att hantera sådana arrangemang än när man har ett bokningssystem för fasta platser, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vill ha generellt tak

I remissvaret ifrågasätts också om antalet deltagare i demonstrationer bör regleras hårdare än danstillställning på restaurang. För demonstrationer ska förbudet för mer än 50 deltagare fortsatt gälla. Även Stockholms tingsrätt ställer den frågan.

Polisen avstyrker regeringens förslag och vill i stället ha en generell och successiv höjning av tillåtet antal deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Fler undantag

Även andra remissinstanser ifrågasätter de gränsdragningar regeringen gör i sitt förslag. Stockholms stad tycker att även vissa evenemang med stående publik borde kunna undantas från förbudet mot fler än 50 deltagare. Till exempel mässor och stora motionslopp.

Fjällkommunen Åre tolkar regeringens förslag som att konserter och nattklubbar på restauranger kommer att tillåtas. Kommunen bedömer att det finns stor risk för smittspridning vid sådana typer av tillställningar och uppger att man inte har resurser för att utföra tillsyn.

Regeringen ska nu analysera remissvaren för att inom de närmaste veckorna fatta beslut om eventuella förändringar i den aktuella förbudsförordningen.

Tanken är att ändringarna ska träda i kraft 1 oktober.

Rättad: I en tidigare version var rubriken om vad polisen säger nej till missvisande.

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

Anders TegnellCoronavirusetFolkhälsomyndighetenNyheterPolisenSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.