Hoppa till huvudinnehållet

SVT följer upp sin granskning nästa onsdag

Publicerad:
"Uppdrag granskning" tar upp en händelse från Åmåls kommundirektör Anders Sandéns tid som kommunalråd i Sigtuna.
"Uppdrag granskning" tar upp en händelse från Åmåls kommundirektör Anders Sandéns tid som kommunalråd i Sigtuna. Foto: Andreas Dagström

Åmåls kommundirektör Anders Sandén granskas av SVT:s "Uppdrag granskning" för något som ska ha skett för tio år sedan när Sandén, som då hette Johansson i efternamn, var kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Onsdagskvällens program följs upp nästa vecka.

Enligt "Uppdrag granskning", som sändes i SVT på onsdagskvällen, hade byggbolaget Peab bostad, genom sin vd, ett nära samarbete med det dåvarande socialdemokratiske kommunalrådet i Sigtuna, Anders Sandén. Vilket ska ha resulterat i att Peab fick ta hand om de allra flesta byggprojekten i Sveriges då mest växande kommun.

Enligt "Uppdrag gransknings" källor rundades lagen om offentlig upphandling, så att andra företag inte kunde konkurrera om byggjobben.

Enligt SVT-programmet ska Peab också ha bekostat Socialdemokraternas valstugor och till och med stora valaffischer, inför valet 2010.

I programmet förnekar Anders Sandén att så är fallet.

– Jag har ingen anledning att tro att vi inte har gjort rätt för oss, säger han till "Uppdrag gransknings" reporter, som ett svar på kritiken.

I valet 2010 gjorde Socialdemokraterna i Sigtuna sitt bästa val med över 42 procent av rösterna.

Vid tiden beskrevs Anders Sandén (Johansson) som Socialdemokraternas stora framtidshopp och nämndes som ett framtida partiledarämne.

Numera har han lämnat politiken och flyttat tillbaka till hemtrakterna i Gustavsfors i Bengtsfors kommun.

Anders Sandén är sedan mars 2019 kommundirektör i Åmåls kommun.

Uppdrag Granskning fortsätter ta upp händelser från Sigtuna kommun i nästa program, nästa onsdag.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAnders SandénPolitikSigtuna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.