Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsförfattare nominerade till deckarpris

Publicerad:
Peter Mohlin och Peter Nyström har nominerats till ett fint pris.
Peter Mohlin och Peter Nyström har nominerats till ett fint pris. Foto: Ina Sollander

Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström, båda med rötterna i Åmål, har nominerats till litteraturpriset Crimetime Award i kategorin Årets deckardebutant.

Priset delas ut för sjätte året i rad under Sveriges största deckarfestival Crimetime, som är en del av Bokmässan. På grund av pandemin är båda evenemangen digitala och kommer att sändas den 26–27 september.

Själv prisutdelningen sker under inledningsdagen. Då får vi se vilken deckardebut som fallit juryn och läsarna bäst i smaken. Båda gruppernas åsikter väger lika tungt. Peter Mohlin och Peter Nyström tampas med Maria Grund ("Dödssynden"), Lisa Förare ("Varken"), Jens Lönnaeus ("Clara") och Lina Areklew ("Ur askan") om utmärkelsen. Priset består av ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

"Extremt bra driv"

Motiveringen till varför Mohlin och Nyströms "Det sista livet" valts ut lyder:

"Den här debutdeckaren lyckas vara en internationell thriller, en småstadspusseldeckare och ett psykologiskt drama i ett. Med högt tempo och ett extremt bra driv berättas en fascinerande historia som tar oss hela vägen från USA till Karlstad. Det handlar om lojalitet, identitet, klass och förväntningar som vi kanske inte alltid klarar av att leva upp till. Med denna mogna och välskrivna debut, med en effektiv dramaturgi och ett gediget karaktärsbygge, tycker vi oss se en början på ett stort och framgångsrikt författarskap."

Artikeltaggar

ÅmålBokmässan i GöteborgDeckareLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.