Positiva signaler kommer från de så kallade Järnvägshusen i Åmål. Ägarna har bommat igen den mest nedgångna fastigheten för renovering, men Hyresgästföreningen avvaktar med jublet.
"Här bor nyanlända i misär".
Rubriken var hård när kvällstidningen Expressen för nästan exakt ett år sedan gjorde Järnvägshusen ökända på riksnivå. Läsaren fick bland annat följa med in i en fuktskadad lägenhet där vardagsrumsgolvet hade fläkts upp, utan prognos för när det skulle åtgärdas.
– Det är samma som i Syrien. Bomb, sa mannen i hushållet.
Järnvägshusen ska renoveras lovar nye ägarenUtifrån sett tycks rapporteringen ha fått viss effekt. De kringliggande gemensamhetsytorna sköts exempelvis klart bättre nu och i våras påbörjades också renovering av fastigheten där ovan nämnda lägenhet ligger.
Gott så, om det inte hade varit för att hantverkarna lyst med sin frånvaro hela sommaren.
– Försvann de på grund av semester, eller fick de inte betalt?
Frågan ställs av en boende som vill vara anonym, men tankarna rör sig i samma trakter hos Hyresgästföreningen.
– Vi har fått information om att en rörfirma varit där, fast det var för två månader sedan. Visst kan man tänka sig att firman haft semesterstopp under tiden, men inte så här länge, säger Lennart Björkman, chefsjurist för Hyresgästföreningen i region Bohus-Älvsborg-Skaraborg.
Fick nobben
För att undersöka vad byggstoppet beror på begav sig representanter från Hyresföreningen nyligen till i Göteborg, där Järnvägshusens mest långvariga delägare, I&M Fastighet AB, har sitt kontor. Om inte annat hoppades delegationen få med sig någon typ av tidsperspektiv att vidareförmedla till de boende.
– Men vi och ägarfamiljen blev inga vidare vänner. De ville inte ens berätta vilket företag de anlitat, säger Lennart Björkman.
Motviljan har sin förklaring. Häromåret fälldes I&M Fastighet i prövningsnämnden i ett mål där Hyresgästföreningen agerade ombud.
Ingen information
– Ägarna tycker att vi kontrollerar dem på ett orättvist sätt, säger Björkman. Vi försöker förklara att det finns liknande situationer över allt i Sverige, men då blir vi oftast informerade om tilltänkta åtgärder. I det här fallet får vi däremot ingen information alls.
År efter år har hyresgästerna klagat över mängder av fel i Järnvägshusen. Det handlar om allt från mögel och vägglöss till felaktig el och trasiga fönster.
– Ibland har det varit 20–30 punkter i en och samma lägenhet. Ägarna har också fått betala en massa viten, säger Lennart Björkman.
Trodde på mer
Frustration över omfattning och varaktighet på problemen genomsyrar också kommentarerna från den hyresgäst PD stötte på utanför husen:
– Här är det inte frågan om ett år av vanvård, utan flera. Det är skandalen i det hela.
Hennes egen lägenhet har visserligen undgått vattenskador och andra akuta problem, men det finns ändå mycket som skulle behöva bli bättre, anser hon. Exempelvis är tvättmöjligheterna ytterst begränsade.
– Jag trodde nog att rapporteringen i Expressen skulle få större effekt, säger hyresgästen, och efterlyser stöd från kommunen:
– Järnvägshusen är en del av Åmåls historia. Varför är man inte mer rädda om arvet?
Hyresgästföreningen har dock inte gett upp hoppet om bättring från ägarnas sida:
– Kan de bara få ordning på husen på Rösgatan och få till löpande underhåll på de andra husen så tror jag att situationen lugnar sig, säger Lennart Björkman.
Järnvägshusens nye delägaren Ali Hajimirsadeghi, som officiellt klev in i december förra året, bekräftar att det finns en spricka mellan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen:
– Vi har bemötts på ett otrevligt sätt, säger han.
Enskilda hyresgäster är välkomna att vända sig till Hajimirsadeghi personligen om de undrar över någonting, däremot vill han inte dela med sig av information via Hyresgästföreningen.